"Република Северна Македония започва поредна кампания срещу българските организации. Тя застрашава основните права на българите в съседна на нас държава по линия на Европейската конвенция за правата на човека, а именно правото на сдружаване, на събрание, на свобода, свобода на убеждение."

Това заяви в петък заместник-министърът на външните работи и говорител на ведомството Костадин Коджабашев, цитиран от БТА.

Преди три дни парламентът в РСМ прие с пълно единодушие промени в Закона за сдруженията и фондациите, както и в този за политическите партии. Без нито един глас "против" или "въздържал се", управляващата СДСМ и опозиционната ВМРО-ДПМНЕ се обединиха около идеята за нови условия за имената на подобни сдружения. С измененията се предлага да бъдат изключени възможностите да се използват имена или псевдоними на лица, които са били свързани с каквато и да е форма на дискриминация или подкрепа на различни видове фашистки или нацистки организации.

Миналата седмица беше счупена табелата на българския културен център в Охрид "Цар Борис Трети" само пет дни, след като беше открит.

От българското Външно министерство днес коментираха, че това безсмислено забавяне на гарантирането на правата българите там не е пътят на Скопие към евроинеграция.

"Принудени сме в тази връзка да припомним на страната кандидат за членство в Европейския съюз, че европейската практика, законодателните инициативи, засягащи правото на сдружаване, се водят от стремежа да се улесни, а не да се затрудни създаването и функционирането на граждански организации и сдружения", посочи още Коджабашев. 

По думите му е крайно неприемливо да се използва наратив, включително законодателни инициативи, които безпринципно експлоатират теми, свързани с фашизъм, антисемитизъм и тероризъм, с цел ограничаване на основни права и влошаване на добросъседски отношения.

"Отхвърляме категорично опитите да се наложат селективни, едностранни, исторически интерпретации", каза още зам.-министърът. 

За преодоляването на историческите противоречия има създадена специална комисия с международен договор и нейната дейност не може да бъде заменена от каквато и да е новосъздадена структура, добави той.

Коджабашев припомни, че съгласно решение на Народното събрание от 24 юни 2022 г., България може да подкрепи която и да е стъпка от европейската интеграция на РСМ само при условие, че правата на българите в съседната ни държава са гарантирани. По думите му последните законодателни промени в Скопие са в разрез с това условие.

Първата българска организация в РСМ е създадена преди 22 години в Охрид, посочи справка Желязко Радуков, експерт в МВнР.

"След нейното създаване тя беше посрещната със същата дискриминационна и агресивна кампания и през 2001 г. Конституционият съд на Република Македония я забрани. Учредителите на организацията подадоха жалба в Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ) в Хага и спечелиха образуваното дело през 2009 година. Тоест аргументите на Конституционния съд на тогавашната Република Македония са огледални на тези, които се използват в момента", обясни той. 

Тогава ЕСПЧ е приел, че с действията си Република Македония е нарушила чл. 11 от Европейската конвенция за правата на човека.

"Сега РСМ тръгва по същия път. По същия път ще има дела и те ще бъдат спечелени", каза Радуков. 

България не може да подкрепи никоя стъпка от евроинтеграцията на Скопие, ако правата на българите в югозападната ни съседка не са гарантирани, подчертаха от МВнР.

ВМРО-ДПМНЕ се кани да предоговаря договора с България, ако дойде на власт

Ако ВМРО-ДПМНЕ спечели изборите, партията е готова да предоговори договора с България, обяви в интервю за тв "Слънце" лидерът ѝ Християн Мицкоски в отговор на въпроса дали биха подкрепили промяната в основния закон на страната, за да бъдат вписани в него българите в Северна Македония, информира БТА.

"Парламентарната група на ВМРО-ДПМНЕ не вярва, че това е истинският път към еврочленството. Ако променим конституцията, дали това означава, че (Република Северна) Македония влиза в ЕС?  Или, че ще има ясен срок, година, в която ще станем член на ЕС? Народът не вярва вече в обещания. Ако променим конституцията, след 3-4 години нещо друго ще бъде поставено на масата като проблем. И нямаме намерение да се поместим и на милиметър от позицията си", обяви той.

"Същността на българите не е да бъде изграждана инфраструктура, а да приватизират македонизма, да го свържат с българската идентичност и да кажат, че македонизмът е част от българската идентичност, а тези хора, които сега живеят на тези 25 000 квадратни километра, са едни нови северномакедонци, които са се появили в резултат на някакво политическо споразумение", разви тезата си Мицкоски.  

Той припомни, че е призовал за протести също при откриването на клуб "Иван Михайлов" в Битоля и на клуб "Цар Борис Трети" в Охрид, но изрази учудване, че "никой от международната общност не се обяви срещу това, че се промотират фашисти".