Със 141 гласа "за", 83 "въздържал се" и нито един "против" Народното събрание прие на първо четене увеличението на пенсиите на две стъпки от първи юли и първи октомври.

Предложението на Министерство на финансите в чистия му вид бе подкрепено само от "Продължаваме промяна", "Демократична България" и БСП. От "Има такъв народ", които до онзи ден бяха част от коалицията също подкрепиха, но с обещанието, че ще внесат поправки в текстовете между двете четения. "За" бяха и от "Възраждане". Гласовете "въздържал се" дойдоха от ГЕРБ и ДПС.

Проектът предполага пенсиите да се увеличат два пъти - един път през юли с 10% + 60 лв. от добавката, която вече става част от общата пенсия. Това показва, че минималната пенсия ще достигне до 467 лв. 

От първи октомври пък ще се увеличи максималната пенсия до 3400 лв. Освен това тези, които се получават за трудова дейност, отпуснати с начална дата до 31 декември на миналата година, ще се преизчислят през умножаване на индивидуалния коефициент по средномесечния осигурителен доход за страната. 

Част от парите за пенсиите обаче, ще дойдат и от парите по плана за възстановяване. Това е съмнителен трансфер, защото те би трябвало да са целеви. Идеята обаче е да не се пипат парите от капиталовата програма. 

Дебатът продължи около 4 часа и бе изпъстрен с познатите ни вече нюанси на класическо политическо противоборство - опозицията обвиняваше управляващите във всички възможни грехове, а те се защитаваха и контраатакуваха. 

Може би най-забавното в сегашния момент са опитите на ГЕРБ да обясни, че вдигането, което управляващите предприемат, е вредно за пенсионната система, защото увеличава дефицита в НОИ, къса връзката между принос и права и задълбочава проблемите. Това е абсолютно вярно и бе отчетено от всички партии, включително и признато от "Продължаваме промяната", но ГЕРБ е партията, която най-малко има право на коментар по темата, защото през последните две години на своя мандат направи точно същото и тогава обясняваше, че проблеми няма. 

Фактите обаче сочат, че страната ще плати 1,4 млрд. лв. повече за пенсии през тази година, 3,7 млрд. лв. догодина и над 4,2 млрд. лв. през 2024 година. Дупката в НОИ минава 8,3 млрд. лв., а финансирането през данъци (освен през осигуровки) ще стъпи на 45% от общата сума. 

"Има такъв народ" и ДПС обещаха, че ще внесат предложения за промени между двете четения, но те засега остават тайна. Поведението на ИТН не е изненадващо, защото партията обеща да подкрепи социалните мерки в актуализацията, но не и другите. 

Очаква се, че актуализацията на бюджета на НЗОК ще мине безпроблемно, заради техническия характер на промените. 

Не такова обаче е положението за големия републикански бюджет. Той трябва да влезе в зала утре, но из кулоарите се говори, че е възможно той да не бъде приет. Такава възможност потвърди и Корнелия Нинова, но подчерта, че според нея това е незаконно. Причината е, че в член първи на големия бюджет се съдържа рамката на финансирането за всички системи, включително и за пенсиите. Предстои да се разбере какво ще се случи, но според финансисти в парламента неприемането на т.нар. голям бюджет е възможно, но актуализация все пак ще се наложи - макар на по-късен етап.