Софийският градски съд е уважил исковата молба на ФК "Балкан" (Варвара) от 5 ноември, 2021 г. за отмяна на всички решения от извънредния изборен конгрес на БФС, проведен на 12 октомври, съобщава "Марица".

На събранието Борислав Михайлов бе преизбран за шеф на централата във вот срещу Димитър Бербетов. Преди и по време на заседанието обаче имаше скандали и недоволство от клубове, които не бяха допуснати. Един от тях бе "Балкан", чийто представител - Георги Градев, е виден опозиционер и близък до екипа на Бербатов.

Той сезира съда не само за нарушенията на устава и закона, а и заради възпрепятстването му да участва в конгреса. Отменените решения касаят одобряване на доклада за изключване и прекратяване на членство на клубове, прекратяване на мандат и освобождаване на президента и Изпълнителния комитет на БФС, тези за избор на Борислав Михайлов за нов президент на централата, за избор на членове на нов ИК, както и за прием на нови членове. Реално всичко.

Със същото си решение съдът осъжда БФС да заплати на ФК "Балкан" всички разноски по делото, възлизащи на 3812 лв. за държавна такса, експертиза и адвокатско възнаграждение. Решението на СГС подлежи на обжалване пред Софийски апелативен съд в двуседмичен срок.  По информация на Клуб Z - Михайлов и компания ще обжалват.

На базата на първоинстанционното решение на СГС, ФК Балкан Варвара може да подаде своевременно молба за възстановяване на членството си в БФС. 

Димитър Бербатов: Незабавна оставка и свикване на конгрес

Димитър Бербатов коментира в социалните мрежи решението на СГС относно за неприемане на конгреса миналия октомври. Той разкрива и мотивите за съда.

Вижте цялото му изявление:

"На 16 юни 2022 година Софийски градски съд отмени всички решения на конгреса на БФС от 12 октомври 2021 г., сред които избора на Борислав Михайлов за президент на БФС.

Според съда БФС не е доказал, че 90 от делегатите отговарят на изискванията на чл. 38 от Устава, поради което допускането и участието им в Конгреса опорочава взетите решения. И всички те следва да бъдат отменени, тъй като са взети с участието на лица, които не са имали право да гласуват на Конгреса.

Докато БФС не спираха да се хвалят с “перфектно организирания” конгрес, какъвто никой не бил виждал досега, ние говорихме за тежки пороци при подготовката и провеждането на конгреса. Оказахме се прави!

При този изход от делото,  още повече - след разкритите нови доказателства за свързаност със световния картел за манипулиране на футболни мачове - след неоспоримата снимка на Михайлов с Дан Тан (която принуди Михайлов да се крие от обществеността в последните две седмици), както и предвид плачевните резултати на националните отбори (които според БФС веднъж са “толкова си можем”, а друг път са “героизъм”), единственият възможен изход от кризата е незабавно провеждане на честен изборен конгрес.

Обжалването на съдебното решение само ще покаже, че Михайлов и компания не милеят за благото на българския футбол, а за постовете си в БФС. Това ще бъде безсмислено удължаване на агонията им с предизвестен край, което ще бъде пагубно за българския футбол.

Призоваваме Борислав Михайлов и неговия Изпълком, чийто мандат изтече преди четири месеца, незабавно да си подадат оставките и да свикат изборен конгрес на БФС.

Още веднъж призоваваме Борислав Михайлов да отговори на въпросите, от които се крие:

Как се чувствате като първия президент на футболна федерация, членка на ФИФА и УЕФА, документиран на снимка с определяния за бос на черното тото в целия свят Дан Тан? Каква оценка си поставяте за това постижение? При положение, че преди време си писахте шестица за прозрачност и борба с корупцията?

Как ще коментирате договора, подписан броени дни след срещата ви с Дан Тан, който лично вие подписвате с контролирана от Дан Тан компания за мача на националния отбор на България срещу Естония (2:2 с четири дузпи), анулиран от ФИФА и официално обявен за организиран с цел печалба от спортни залагания?

Защо след анулирания от ФИФА мач България – Естония, казахте за Footy Media International, че нямате представа кой и какво стои зад нея, при положение че дни по-рано сте били в Сингапур заедно с човека, стоящ зад фирмата, с която подписвате, Дан Тан?

Защо договорът между БФС и Footy Media International, подписан от Вас, е прикриван толкова години?

Като борец срещу манипулирането на мачове, съобщихте ли на ФИФА и УЕФА, че сте били на събиране с определяния за бос на черното тото в света Дан Тан?

Как ще коментирате факта, че документираната на снимката сбирка е определяна като организирана от Дан Тан среща с европейските му сътрудници? И по-конкретно - разкритието на осъдения за уреждане на мачове сингапурец Уилсън Радж Перумал пред прокурори и описаното лично от него в книгата му:

"Същата вечер Дан организира Новогодишна вечеря с европейските му сътрудници и семействата им. Всички те летяха до Сингапур и бяха настанени в Shangri-La Hotel. Минах просто да им кажа "здрасти". Адмир и Дино беше там с друг член на синдиката, Коста от България... Коста имаше различен, уникален начин за свързване с отборите: докато аз се обръщах към играчи, треньори и съдии, той отиваше директно при президент на клуб или президент на футболна асоциация"?