Президентът на САЩ Джо Байдън каза в интервю за Асошиейтед прес, че рецесията не е неизбежна въпреки отрицателните въздействия на пандемията и високите цени на петрола върху американската икономика.

Байдън отхвърли критиките на републиканците, че инфлацията при него е стигнала до 40-годишен максимум, но призна, че американците са "наистина обезсърчени".

Агенцията отбелязва, че това подкопава шансовете на демократите да задържат контрола си върху двете камари на Конгреса на междинните избори.

Президентът посочи, че инфлацията расте в целия свят, а не само в САЩ. Той заяви, че мерките за овладяването ѝ (като повишаване на лихвите) не е задължително да доведат до рецесия.

"На първо място,  това не е неизбежно", каза той. "Второ, ние сме в по-силна позиция от която и да е страна в света да преодолеем тази инфлация... Ако е моя вината, защо във всяка друга голяма индустриална страна в света инфлацията е по-висока?"

Агенцията отбелязва падащия рейтинг на Байдън и намаляващото доверие в него в неговата Демократическа партия, но в същото време цитира историци, че малко президенти са поемали кормилото на държавата в такава тежка ситуация. АП го сравнява с Франклин Делано Рузвелт, на когото се пада да вади Щатите от Голямата депресия (1929-34 г.) и с Ейбрахам Линкълн, който става президент година преди началото на Гражданската война (1861-65 г.).

Според проучване на Associated Press-NORC Center през май т.г. едва 39 процента от възрастните американци одобряват представянето на Байдън като президент. Само двама от десет американци смятат, че страната им се движи в правилна посока. Така мислят едва 33 на сто от привържениците на Демократическата партия.

Байдън каза, че е решавал като върховен главнокомандващ, а не като политик, загрижен за следващите избори. Той заявява, че за него е било по-важен отговорът на руска агресия в Украйна отколкото очакваните отрицателни последици от санкциите.

“Аз съм президентът на Съединените щати", каза той. "Не става дума за моето политическо оцеляване. Става дума какво е най-добро за страната. Не се шегува. Не се шегувам. И така, какво става? Какво става, ако най-голямата сила, НАТО, организационната структура, която сме сглобили, се отдръпне пред руската агресия?"