Шести енергоблок на АЕЦ "Козлодуй" е изключен от електроенергийната система на страната, съобщават на сайта си от атомната електроцентрала. Причината е технически проблем в охладителната система на генератора – неядрената част на блока. Енергоблокът е изключен на 29 октомври  в 21:00 ч. 

Няма промяна в радиационната обстановка, уточняват от АЕЦ "Козлодуй".

Дежурните екипи на атомната централа предприемат всички необходими действия за отстраняване на проблема и за включването на блока в енергийната система.

Според информация на сайта на АЕЦ "Козлодуй" на 29 октомври е приключил плановият годишен ремонт на шести блок и той е бил включен в националната електроенергийна система в 12:52 часа. 

Малко след като новината излезе, енергийният министър Росен Христов коментира пред бТВ, че в момента се прави диагностика, която до ден-два щяла да покаже какъв точно е проблемът. Той заяви и че към момента страната не търпи финансови загуби, заради загубената мощност. 

По данни на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) към 20:00 часа на тази вечер, АЕЦ "Козлодуй" дава малко над 20% от потреблението у нас. По-голямата част от натоварването се поема от ТЕЦ-овете на въглища. Голям процент в момента имат и ВЕЦ-овете. 

В същото време борсовите цени реагираха веднага и цената на доставката на електроенергия за понеделник веднага поскъпна до малко над 324 лв. за мегаватчас. За сравнение - за петък цените бяха под 280 лв. за мегаватчас.