Дали все пак вирусът COVID-19 не е дошъл от лаборатория? Това подозрение бе отхвърлено още в началото на пандемията, макар че продължи да дава храна на всякакви конспиративни теории. Няколко изследвания на учени в САЩ и Германия, както и проучване на журналистическата организация ProPublica, сега отново поставиха на масата тази теория, смятайки, че тя не бива да се отхвърля.

Според тези нови разработки COVID-19 вероятно е изпуснат от лаборатория в китайския град Ухан. За това съобщиха първо булевардните вестници в Германия и Великобритания, но думата взеха и някои учени.

Един от учените, които изследват теорията за изкуствения произход на вируса, е Валентин Брутел от университетската клиника във Вюрцбург. Той работи по тезата си заедно с статистика Алекс Уошбърн и фармащологът Антониус Фан Донген от университета „Дюк“ в Северна Каролина.

Учените се усъмнили в произхода на вируса заради отдалечеността между лабораторията в Ухан и най-близката колония с прилепи в Китай. Освен това в изследваните от тях вируси COVID-19 се натъкнали на твърде симетрични промени в ДНК-то. „Това с еслучва при всички вируси, но на съвсем случаен принцип. А в този случай имаме странни съвпадения и симетрия. Все едно да открием един и същи пръстов отпечатък при много хора“, обяснява Брутел.

Към теорията за изкуствения произход на опасния вирус съмнения добави и един експеримент, направен от учени от Бостънския инуверситет. Те успяха да манипулират генно и да смесят първоначалния вариант на COVID-19 и варианта "Омикрон", превръщайки така вируса в изключително смъртоносен.

Преди дни американската журналистическа организация ProPublica също публикува доклад, в който показва до колко голяма е вероятността вирусът да е изтърван от държавната лаборатория в Ухан. Pro Publica е журналистическа мрежа за разследвания със седалище в Ню Йорк, която през 2010 година стана първата онлайн медия, носител на Пулицър. ProPublica си партнира с 90 журналистически организации и до днес има вече 6 Пулицъра за работата си.

От разследването й става ясно, че в института в Ухан, в който за първи път бе регистриран вирусът, е имало големи финансови проблеми, липса на оборудване, условията за сигурност не са били спазвани, а технологичните стандарти били силно занижени.

Още през 2016 г. е било ясно, че нито лабораторията, нито сътрудниците в нея имат технологиите и квалификацията да боравят с толкова опасни вируси.

Докладът цитира имейли на учени от лабораторията, както и документи, доказващи, че е имало сериозни проблеми.

Друг впечатляващ детайл от доклада е ролята на китайската армия. Тя достатъчно рано е разбрала, че проблемът е най-вероятно в лабораторията и са можели да натоварят веднага екипи от вирусолози да потърсят ваксина.

Резултатите от този документ потвърждават тезата на хамбургския учен Роланд Визендангер, който още миналата година доказа, че COVID-19 най-вероятно е бил изтърван от китайска лаборатория.

Въпреки тези отделни експерименти и проучвания, все още се смята, че вирусът най-вероятно е възникнал по естествен път и засега резултатите на отделните научни групи не се смятат за окончателни и официални.