Китай пуска в употреба инхалаторна ваксина срещу COVID-19, предаде АП. Това е първата подобна ваксина в света.

Шанхай започна прилагането ѝ от днес, уточнява БТА.

Ваксината се приема през устата и се предлага безплатно като бустерна доза на вече ваксинирани, се казва в съобщение на властите на града, публикувано на официална страница в социална мрежа.

Инхалаторната ваксина може да подпомогне и процеса на имунизация в бедните държави, тъй като е по-лесна за прилагане.

Китай иска повече хора да получат бустерна доза, преди да смекчи строгите пандемични ограничения. Рестрикциите забавят икономиката и вече не са в синхрон с останалия свят.

Видео, публикувано от онлайн държавна медия, показва хора в обществен здравен център, които поставят къса дюза от прозрачна бяла чаша в устата си. Придружаващ текст съобщава, че след бавно инхалиране всеки човек трябва да задържи дъха си за пет секунди. Цялата процедура отнема 20 секунди.

„Все едно пиеш чаша чай с мляко. При вдишване се усеща сладък вкус“, казва жител на Шанхай във видеото.

Ваксина, приета през устата, би могла да спре вируса, преди той да се разпространи из останалата част от дихателната система, казват експерти. Това възпиране обаче би зависило от размера на капките. По-големите капки биха защитили части от устата и гърлото, докато малки капчици биха се разнесли в тялото, казва индийският имунолог д-р Винета Бал.

Китайските регулатори одобриха ваксината за бустерна употреба през септември. Тя е разработка на китайската биофармацевтична компания „КанСино байолоджикс“. Представлява аерозолна версия на еднодозовата аденовирусна ваксина на същата компания, която използва сравнително безвреден вирус на настинка.

Според компанията инхалаторната ваксина е преминала клинични тестове в Китай, Унгария, Пакистан, Малайзия, Аржентина и Мексико.

Регулаторните органи в Индия одобриха назална ваксина, която все още не е в употреба.  Ваксината, разработена в САЩ и лицензирана от индийската компания “Барат Байотек“, се впръсква в носа.  

Според Световната здравна организация около десетина назални ваксини са подложени на изпитвания в целия свят.

Китай, който е най-населената страна на света, регистрира днес само 1241 нови случая на заразяване с коронавирус, като повечето от тях са асимптоматични, става ясно от изявление на китайските здравни власти.

Спорадичните появи на огнища на коронавирус обаче карат властите да предприемат строги мерки за борба със заразата. Според информация на японската инвестиционна банка "Намура" сега над 200 милиона души в Китай са подложени на коронавирусни ограничения с различна степен на строгост.

В северозападния град Синин, където живеят 2,5 милиона души, жителите изразяват в социалните мрежи недоволството си от факта, че са принудени да си стоят у дома.

"Синин сега е като Шанхай през април", написа потребител на социалните мрежи.

Автономните райони Синцзян и Вътрешна Монголия са на първо място по брой на заразени с коронавирус, предаде ТАСС, като се позова на китайските здравни власти.

Според данните на властите в двата автономни региона живеят 30 процента от всички заразени с вируса в Китай.

Огнище на коронавирус бе открито в най-големия в света завод за айфони, който се намира в Китай, предаде Франс прес. Става дума за предприятие в град Чжънчжоу, в който работят около 300 хиляди души и който се управлява от компанията "Фокскон".Понастоящем "операциите и производството (…) протичат относително стабилно" въпреки откриването на огнището, заяви "Фокскон". Компанията уточни, че броят на заразените е малък, без обаче да дава конкретни данни колко точно са те.