„Аз не мога да определя програмата за работа на Народното събрание, но настоявам този процес да започне максимално бързо."

Това коментира днес в НС правосъдната министърка Надежда Йорданова по повод факта, че дори не е стартирала процедурата за номинации на парламентарна квота на ВСС. Новият Съвет трябва да встъпи на 3 октомври.

"Преди Великден официално уведомих председателя на парламента, че има препоръка от отдела за изпълнение на решенията на Европейския съд по правата на човека при избора на парламентарната квота на ВСС Народното събрание да се самоограничи и да не избира действащи прокурори, така че да се намали фактическата власт на главния прокурор върху ВСС“, каза днес Йорданова, цитирана от "Лекс".

Както е известно, за избора на парламентарната квота се изисква мнозинство от 2/3 от депутатите, т.е. 160 гласа. Иначе казано - дори управляващите от четворната коалиция да са единни (което и без това е под въпрос, б.р.) ще им трябват и гласове по оста ГЕРБ-ДПС.

Поради тази причина вече две години Народното събрание не е избрало и нов Инспекторат към ВСС. Не е ясно дали преговорите между политическите сили за постигане на консенсус около кандидатури за ВСС ще включват и такива за членовете на инспектората.

Председателят на парламента Никола Минчев каза, че не участва в този процес и не знае дали е започнал.

Заради ситуацията с инспектората беше сезиран Конституционният съд. Както „Лекс“ писа, по искане на Върховния административен съд той се очаква да се произнесе за това дали след изтичането на мандата на инспекторите, те могат да останат на постовете си до избора на нови, или това е нарушение на Конституцията (повече виж тук). Произнасянето на КС може да се окаже и от ключово значение за предстоящия избор на членове на ВСС, тъй като на практика ще се отнася до мандата на колективните органи.

Ако конституционните съдии застъпят тезата, че след края му членовете на ВСС и на ИВСС трябва незабавно да освободят постовете си, това може да е стимул за парламента повече да не неглижира тези важни избори, за да не предизвика конституционна криза, заключава правният сайт.

Председателят на Народното събрание Никола Минчев също днес изрази надежда, че през тази парламентарна сесия ще бъдат избрани двама членове на Конституционния съд (КС).

"Лекс" припомня, че от 1 март 2022 г. КС е в състав от 10 души, тъй като парламентът така и не избра конституционен съдия – първо на мястото на Анастас Анастасов, чийто мандат изтече през ноември 2021 г., а след това и на място на Гроздан Илиев.

По закон, за да заседава КС, трябва да присъстват поне 8 от общо 12-имата му членове. За вземане на решение пък се изисква „мнозинство повече от половината от всички съдии“, т.е. 7 от тях да заемат една позиция.

Засега КС успява да работи, като постига мнозинството от 7 гласа, но е напълно възможно произнасянето му по определени въпроси да бъде блокирано, ако действащите 10 съдии се разделят във вижданията си в съотношение 5:5 или 6:4. Подобна ситуация досега не е възниквала, но има спор дали тя може да бъде приравнена на тази, при която в пълен състав КС се разделя 6:6 и даденото искане за обявяване на противоконституционност се отхвърля.

Председателката на КС Павлина Панова многократно напомня на Народното събрание, че трябва да изпълни задълженията си и да избере двама конституционни съдии, досега без резултат.

„Скоро трябва да открием тази процедура, това е на дневен ред пред нас. Надявам се в рамките на тази сесия“, заяви днес председателят на НС Никола Минчев.

В отговор на въпрос на журналисти той също заяви, че парламентът не трябва да се бави и с избора на членовете на новия Висш съдебен съвет.

Съдиите, прокурорите и следователите ще изберат своите представители през юни и юли, ясни са и всички номинирани за 11-те места в съдебната квота.

Не така стоят нещата обаче с парламентарната квота. По закон тя трябва да бъде избрана най-късно до 3 септември 2022 г.

„За да приключим процедурата в срок, се надявам дебатите да започнат скоро и да се поздравим с един по-смислен състав на ВСС. Ще трябва да търсим по-сериозно мнозинство и това неизменно включва разговори с опозицията“, каза днес Никола Минчев.