Саудитска Арабия е споделила разузнавателна информация със САЩ, според която Иран планира атаки по цели в кралството. Данните са убедили американските военни и близкоизточни държави да обявят повишено ниво на тревога. Това обявиха саудитски и американски източници пред "Уолстрийт джърнъл".

Представителите на Саудитска Арабия разкрили пред вестника, че ислямската република е готова да извърши нападения както срещу кралството, така и срещу Ербил, Ирак, в опит да отвлече вниманието от вътрешните протести, които разтърсват страната от септември.

"Загрижени сме за заплахата и оставаме в постоянен контакт чрез военни и разузнавателни канали със саудитците", обяви говорител на американския Съвет за национална сигурност. "Няма да се поколебаем да действаме в защита на нашите интереси и партньори в региона".

Техеран вече атакува Северен Ирак с десетки балистични ракети и въоръжени дронове в края на септември, един от които беше свален от военен самолет на САЩ, докато се насочваше към град Ербил, където са базирани американските войски. Иран настоява, че кюрдски сепаратистки групи, базирани там, са подклаждали безредиците у дома.

Иранските власти също така публично обвиниха Саудитска Арабия, заедно със САЩ и Израел, че подстрекават демонстрациите.

Миналия месец командирът на Корпуса на гвардейците на ислямската революция на Иран публично предупреди Саудитска Арабия да ограничи отразяването на протестите в Иран от новинарски канали на фарси, включително Iran International - телевизионен канал, финансиран от монархията, който е популярен сред много иранци .

"Това е последното ни предупреждение, защото се намесвате във вътрешните ни работи чрез тези медии", заяви генерал-майор Хосейн Салами в изявление, излъчено по държавните медии по време на военни учения в провинция Източен Азербайджан на Иран. "Вие сте замесени в този въпрос и знаете, че сте уязвими".

Иранската държавна информационна агенция ИРНА определи Iran International за "мрежа, създадена от Саудитска Арабия през 2017 г. в Лондон", която "налага напълно антиирански подход". Каналът използва социалните медии и своите сателитни излъчвания, за да показва видеоклипове на ирански протести и полицейски репресии.

Властите се борят да потушат безредиците, които се наблюдават почти всеки ден след смъртта на 16 септември на 22-годишната Махса Амини в полицейски арест за предполагаемо нарушаване на строгите правила на религиозно облекло в Иран. Повече от 200 бяха убити и над 1000 арестувани в отговор на последвалите демонстрации, които започнаха като призив за гарантиране на правата на жените и прераснаха в движение, настояващо да се свали режимът на аятоласите.

С разрастването на безредиците иранските официални лица обвиниха враговете на Иран за подстрекаването на безредиците. Подобни неподкрепени твърдения са позната тактика за режима, който обвинява противниците на ислямската република и при минали протести в страната.

САЩ и Саудитска Арабия обвиниха Иран, че е извършил атака с дрон и ракета срещу кралството през 2019 г., насочена срещу петролната индустрия на страната. Ислямската република отрича.

Настоящата заплаха срещу Саудитска Арабия идва на фона на обтягането на отношенията между администрацията на Джо Байдън и Рияд заради последните действия на кралството по отношение на производството на петрол.

Водената от Рияд ОПЕК+ реши да намали производството на петрол миналия месец, което доведе до повишаване на цените на суровината във време на висока инфлация и малко преди междинните избори в САЩ (8 ноември). В отговор Белият дом съобщи, че президентът Байдън възнамерява да преразгледа дали саудитските отношения обслужват интересите на националната сигурност на Америка.