47-то Народно събрание не успя да отвори Изборния кодекс, но това предстои да направи днес 48-ото. И този път има мнозинство за завръщане на хартиената бюлетина.

Очаква се с гласовете на ГЕРБ, БСП и ДПС да бъде прокарана исканата и от левицата, и от партията на Бойко Борисов, както и от Движението промяна, според която в секциите с машинно гласуване избирателите да имат право да изберат дали да упражнят право на вот с устройството или с добрата стара хартиена бюлетина.

По традиция обаче „ремонтът на ремонта“ на Изборния кодекс е съпроводен с множество изменения, като политическите формации се надпреварват да внасят предложения между двете четения, текат среднощни заседания, а в резултат – много пъти са се раждали и недомислици. Това е и причината, поради която отварянето на Изборния кодекс често е сравнявано с отварянето на Кутията на Пандора. Още повече, че то винаги се прави непосредствено преди избори, сякаш напук на повтарящата се препоръка на Венецианската комисия да не се пипа Кодексът поне шест месеца преди гласуването. По всичко личи очакваното предстоящо поредно изменение на ИК няма да направи изключение. А като се има предвид и какъв приоритет е то за сегашния парламент - отново се очертава като предвесник на неговия край.

Какво готвят формациите в парламента този път?

Към момента свои изменения в ИК са предложили като проекти, заведени в деловодството, от БСП, „Демократична България“ и „Възраждане“. С този на БСП, както е известно, се предлага избирателите да могат да посочат с машина или с хартия искат да гласуват. И сега всички секции са оборудвани с бюлетини, тъй като ИК предвижда вариант за непрекъсване на гласуването, ако устройството се повреди. Ако предложението мине (за което мнозинство има), то ще обхване над 9000 секции, в които в момента се гласува само машинно. В останалите около 3000 се гласува само с хартия, защото са с под 300 избиратели, а съгласно ИК в тях няма устройства.

Макар този път ГЕРБ да няма внесен собствен проект, в миналия парламент имаха идентичен с този на левицата. Мотивите и на двете партии вносителки, към които макар и без свой проект се присъединява и Движението, са отдавна известни – имало множество избиратели, основно възрастни или малограмотни, които се притесняват да гласуват с машина. Дали на устройствата или на липсата на „допълнително материално стимулиране“, но е факт – въвеждането на изцяло машинния вот в големите секции видимо отблъсна избирателите в маргинализираните общности и традиционно високата там избирателна активност рязко спадна.

Само като щрих – БСП, партията най-гръмък говорител по темата с това как машината притеснява избирателите, не може да се похвали с успех в малките секции, в които така или иначе се гласува с бюлетина, в т.ч. на последните избори. 

От „Продължаваме промяната“, които са против връщането на хартията, вече не си правят илюзии, че могат да спрат този процес. Затова оттам обмисляли да предложат изменение между двете четения (без да има още категорично решение по въпроса), според което ако в големите секции ще имат право на избор как да гласуват, такова трябва да имат и в малките, споделиха юристи от формацията пред Клуб Z. Това обаче би изисквало обявяването на нов търг за закупуване на машини – поне около 3000.

Във връзка със завръщането на хартията от ПП обмислят и предложение да се прецизира в закона що е то невалидна бюлетина. Отдавна е известно, че обявяването за една бюлетина за невалидна е един от способите на контролирания вот, като изборната история на България помни всякакви куриозни случаи – от симпатично мастило, което после изчезва, до това член на СИК от женски пол да си лакира ноктите и да зацапва бюлетини, правейки ги на практика невалидни.

От ПП също така обмислят как да вкарат свои представители в Централната избирателна комисия (ЦИК). Но темата била на етап дискусия, тъй като не искали да се променя изцяло редът, по който членовете на ЦИК се избират и назначават сега, т.е. цялата процедура, което би довело до предсрочно прекратяване на мандата на сегашния състав. Било възможно обаче да подкрепят предложената от „Възраждане“ промяна.

Партията на Костадин Костадинов също иска свои представители в централната комисия. И сега ИК предвижда 15-членният състав на ЦИК да отразява парламентарното представителство, но от „Възраждане“ предлагат това да става след последните проведени парламентарни избори. Т.е. мандатите в ЦИК да могат да се обновяват, като от състава й отпадат представители на формации, които вече не са в НС. В сегашната ЦИК, например, председателката Камелия Нейкова е от квотата на „Има такъв народ“, Росица Матева, заместник-председател и говорител на комисията пък е от формацията на Мая Манолова, която също вече не е в парламента.

От „Възраждане“ искат още задължително видеонаблюдение не само по време на изборния ден, но и по време на броенето и съставянето на изборните протоколи. Първото е било обект на дискусии и предложения в НС и друг път, които винаги са „катастрофирали“, когато въпросът опре до тайната на вота.

Иначе, и ГЕРБ, и БСП, и партията на Костадинов искат задължително преброяване на разписките от машините в края на изборния ден – съответства ли броят им с протокола, излязъл от устройството. Сега това става с нарочно решение на ЦИК, като се прави от предходните два избора насам. Преди това ЦИК реши да има преброяване на извадков принцип, а не на всички машини, за да се спести време на членовете на СИК. Неофициално обаче в много секции и сега не си правят този труд, считайки го за излишен, а директно преписват данните от машинната „бележка“ в крайния протокол.

Представителите на ГЕРБ и БСП, начело с лидерите им Бойко Борисов и Корнелия Нинова често атакуват машините и като неблагонадеждни, насажайки съмнения в обществото, че те лесно могат да бъдат манипулирани (ако не, че вече не са). Това се случи и след последните избори.

Както е известно, от „Демократична България“ водят дълга битка за достъп до изходния код на софтуера и то за период от време, който да позволява реалната му проверка и сега са облекли това си искане в законодателна инициатива. Според внесения от двамата IT специалисти на ДБ проект на изменение в ИК, такъв достъп трябва да се предоставя от ЦИК задължително (формулировката в закона сега е „може да“) на партиите и коалициите, получили над 4% на последните избори, като те да имат достатъчно време. Последното ограничение се налага заради отказа на собственика на софтуера „Смартматик“ да предоставя прекалено широк достъп до кода си, споделиха пред Клуб Z запознати с процеса. 

От ДБ предвиждат още в ЦИК да се създаде специално звено, което да отговаря за машинния вот и цялостната му подготовка. Като проблем обаче се очертава липсата на подобни специалисти, назначени на щат и със съответното адекватно заплащане. Както Клуб Z писа, ЦИК бе създала технически капацитет от външни експерти, заедно с които организира сама, без неизменния организатор на българските избори „Сиела Норма“, последния частичен вот, макар в няколо малки населени места. На последните избори обаче част от този капацитет бе елиминиран от ДАНС. Агенцията прати писмо на ЦИК, без мотиви, че експертите не трябва да бъдат допускани до изборния процес.

Иначе от ГЕРБ посочват, че на този етап не са обсъждали внасяне на радикални предложения между двете четения. От ДПС пък отново ще поискат неизменната агитация на майчин език, отпадане на уседналостта и пр. 

От ПП обмислят и дали да не предложат отпадане на задължителното гласуване (което бе записано и в конституцията). И те, като ДБ, искат да има електронно гласуване, но с уговорката, че все още нямат изработено решение относно сигурността и съмненията, че някой може да гласува от името на друг. 

Нито една формация към момента обаче не споделя да е изготвила конкретни предложения, свързани с разпределянето на мандатите след преброяването на населението и предстоящото според закона въвеждане на МИР „Чужбина“.