Докато Централната избирателна комисия (ЦИК) обясняваше как ще "диверсифицира" организацията на изборите и ще изгражда собствен капацитет, Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) е отстранила група изборни експерти към комисията - без подробни мотиви, научи Клуб Z. А ЦИК се наложи да се откаже от заявките си за търгове за различни компании и обяви пряко договаряне за дейностите по вота с неизменния организатор и доставчик на машините - "Сиела Норма" и партньорът й "Смартматик".

Може ли сама?

На 27 февруари се произведоха частични избори за кметове в 15 кметства, за което бяха осигурени 27 машини. На 6 март се проведе втори тур - за кмет на 4 кметства с 10 броя машини.

"Централната избирателната комисия за първи път напълно самостоятелно, с професионалното съдействие на експерти към ЦИК, организира всички дейности по техническо и логистичното осигуряване на машинното гласуване", похвалиха се тогава от комисията.

Машините бяха тествани, конфигурирани, настроени, комплектовани, етикирани и пломбирани в ЦИК.

Така очакването бе групата експерти към ЦИК да се включи в работата по организацията и на предстоящия на 2 октомври предсрочен парламентарен вот. Отделно, заявките на комисията бяха да наеме около 2500 души, които да обслужват машините в изборния ден, разполагайки с данните им, записани в МВР, както и около 300 до 500 специалисти да конфигурират устройствата.

Всички тези хора на предходните избори се осигуряваха или наемаха от "Сиела". ЦИК даваше заявка и че по отношение на логистиката ще разчита на "Български пощи", като до момента тя също се поемаше в по-голямата й част от частната компания. Оттам посочваха още, че възнамеряват и да обявят търгове за отделни дейности по организацията, с идеята, че на тях се явят различни компании.

Случи се обаче обратното, според източници на Клуб Z след проведена организационна среща при президента Румен Радев. На 23 август комисията взе решение с което се открива процедура на договаряне без предварително обявление за възлагане на обществена поръчка с предмет: "Дейности по осигуряване на машинното гласуване в страната и извън страната в изборите за народни представители на 2 октомври 2022 г., за частичните избори за кметове на 9 октомври 2022 г. и на 23 октомври 2022 г.". 

Поръчката е за 6,8 милиона лева без ДДС. А поканени са само "Смартматик Интернешънъл Холдинг Б.В.", производителят на машините и автор на софтуера, закупени от ЦИК, и "Сиела Норма" АД. Те трябва да инсталират демоверсия на електронна бюлетина на до 500 машини, отговарят и за параметризирането на бюлетините, конфигурирането, профилактиката, инсталирането и настройването на до 11 100 устройства (по-малко са, защото е намален броят на секциите с по две машини), както и за дейности, представляващи логистично осигуряване, техническо обслужване на машините и транспортирането им в страната. 

Т.е. "Сиела" и "Смартматик" ще отговарят отново за цялостната техническа и логистична организация на вота.

"Всички дейности в настоящата поръчка са взаимно свързани, поради което възниква необходимостта от паралелното им изпълнение. Разделянето на обществената поръчка на обособени позиции е нецелесъобразно и може да доведе до невъзможност за произвеждане на изборите", мотивираха се от комисията с обявлението за пряко договаряне.

Така и търговете с участието на различни изпълнители, и експертите към ЦИК се оказаха "изпаднали по трасето". По отношение на вторите, източници на Клуб Z, пожелали анонимност, отдават решението на пристигналото междувременно писмо от ДАНС. Според източниците ни, запознати със съдържанието на писмото, в него не се посочвало защо дадено лице се счита за неблагонадеждно - само че не било целесъобразно комисията да използва отново експертизата.

Парите - недостатъчни

Междувременно ЦИК и "Сиела" все още не са подписали договора за организирането на вота, като според източници на Клуб Z компанията е счела за недостатъчни заделените за поръчката 6,8 милиона лева без ДДС и е поикала 8 милиона (без ДДС). Официално от комисията отказаха коментар - не потвърдиха, но и не отрекоха. Изпълнителният директор на "Сиела" Веселин Тодоров обаче потвърди пред Клуб Z, че искат повече средства, но отказа да каже сума, докато не приключат преговорите с комисията.

"Няма напрежение между ЦИК и "Сиела", категоричен бе Тодоров.

По отношение на факта, че пак частната фирма ще организира вота, той посочи, че това е трайно установена практика по света и никъде не се смята за нещо нередно. Даде пример с Калифорния, където "Смартматик" организира избори и, по думите му, се пристъпвало към директно договаряне, защото дори и в богатата държава САЩ "никой не се опитва да организира избори със собствен капацитет".

"Ролята на държавата е да регулира, да контролира. Не е толкова страшно да се довериш на частния сектор. Така както държавата няма собствени "Плод и зеленчук" или държавни молове", посочи Тодоров.

По отношение на кадрите на "Сиела", ангажирани за изборите, Тодоров посочи, че също минават през проверки на МВР и службите за сигурност. Около 7-8% били отстранявани по някакви дребни причини и това било нормално.