Втора поредна седмица изборът на председател на парламентарната комисия по земеделие се превърна в демонстрация на сила за тематичните мнозинства, а днес се превърна и в игра на кворума. Комисията, която по колективно решение от миналия вторник бе дадена на "Продължаваме промяната", като тя предложи бившия ресорен зам.-министър Иван Христанов, известен с битката си за хранителния контрол на ГКПП "Капитан Андреево", за неин председател, в крайна сметка пак отиде при ПП. Но с нов титуляр - Росен Костурков. Това обаче се случи след серия от драматични гласувания, поредните тълкувания на това кога и при какъв кворум се взимат решенията в парламента, като решаваща роля изиграха ГЕРБ, ДПС и "Възраждане".

Денят започна с точката за избор на председатели на комисиите по земеделито, спорта и вероизповеданията. Комисията по спорта също бе даденна на ПП, но и там мнозинството не искаше предложения председател - бившия министър на спорта Радостин Василев. Претенции към нея предяви и ДПС, номинирайки Халил Летифов, а комисията по вероизповеданията бе оставена без титуляр и предложения за такъв, за да послужи на ДПС като "разменна" монета за спорта - за да се спази квотният принцип на разпределение на комисиите според големината на парламентарните групи.

Както Клуб Z писа, вчера от ПП все пак склониха. Смениха номинацията на Христанов с тази на Костурков и се отказаха от комисията по спорта. Взеха тази по вероизповеданията. И проектите на решения за тези рокади трябваше да минат възпрепятствано днес през пленарната зала. Но...

Първо Радостин Василев, оттеглилия се кандидат на ПП, държа реч за корупцията и поиска и ДПС да оттегли кандидата си - посочен бил задкулисно. Летифов обаче не реагира, гласуване се проведе и бе безпроблемно избран със 123 гласа "за".

Дойде ред на гласуването за Костурков като председател на земеделската комисия. И парламентът се загуби в кворума. Според гласуването Костурков получи подкрепата на 103 народни представители от общо 208 участвали в гласуването. Т.е., за да бъде избран трябват поне 105 гласа "за" и председателстващият заседанието Росен Желязков обяви, че решението не е прието. Възрази обаче депутатът Стойо Стоев (ПП).

"Броят на гласуващите съвпада с броя на присъстващите", обяви Желязков, за Стоев поиска да види къде се намира този текст в правилника. 

Намеси се другият зам.-председател на парламента - Кристиан Вигенин (БСП), който поиска нова проверка на кворума, като припомни как и преди кворумът се е тълкувал по два начина, но посочи, че в случая 103 гласа не са достатъчни за избора. Проверката, поискана от Желязков посочи 202-ма души в залата.

Така гласуването продължи - вече за Васил Стефанов за председател на комисията по вероизповеданията. Таблото светна 101 "за", при нужни 102 гласа. Това принуди бившия председател на НС, сега заместник - Никола Минчев да поиска прегласуване, като преди него да се направи нова проверка на кворума. През това време депутатите на ПП бяха инструктирани да не се регистрират, за да го свалят. И успяха. Кворумът бе от 141 души, а Стефанов бе успешно избран със 100 гласа "за".

Намеси се лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ:

"Явно в НС трябва да се проведе дебат кога един колективен орган може да взима решение. Току-що взехте решение че всеки ден 100 гласа могат да произвеждат и правителство. Колективният орган провежда заседание и може да взима решения, когато присъстват повече от половината - т.е. 121. Това се отнася за всяко гласуване, за да произведе решение. Трябва да имаме 121 гласували. Да, съгласен съм че така 61 гласа могат да произведат решение. И обратното, при 120 гласа и всички да са гласували "за", не може да произведе решение, защото за кворум ти трябват 121. Т.е., за да има решение, трябва да имаме 121 гласували и половината плюс един да са гласували за". 

За времето на тази дискусия Никола Минчев бе излязал от залата и се върна с ново предложение: оказа се, внесъл е в деловодството нов проект на решение за избора на Росен Костурков, провален малко по рано и поиска гласуването му. Номинацията представи бившия фаворит за титуляр Христанов, изтъквайки, че явно у мнозинствотоо в НС имали притеснения по отношение на ПП, когато става въпрос за начина, по който ПП бори корупцията.

"С влизането на ДПС в това министертсво през 2004 г., то става символ на корупцията. Може би ви притеснява това, че държавният поземлен фонд е за налагане на феодализъм в българските населени места и земеделие. 19 милиона декара", посочи Христанов.

И така последва ново решително гласуване. При което... Костурков пак не бе приет. Гласуваха 216 депутати, от които 98 "за", 83-ма "против", а 35 се въздържаха.

54-ма от ГЕРБ бяха "против", а 10 се въздържаха, 26 от "Възраждане" - също бяха "против", трима от ДПС - също, а останалите 23-ма от Движението се въздържаха.

Последва прегласуване. Този път гласувха 197 народни представители, като "за" бяха 99, "против" - 84, а 14 се въздържаха. И така комисията по земеделие най-накрая намери председател. Любопитното при това последно гласуване бе, че то мина, благодарение на ДПС, след като този път в гласуването участваха само петима депутати, вместо всичките 26 от предходния вот, като двама гласуваха с "против", а трима с "въздържал се".

А още по-любопитното е, че този път БСП подкрепи бившия си коалиционен партньор ПП. Хората на Корнелия Нинова не подкрепяха номинацията на Христанов, като така и не обясниха защо.

От ГЕРБ и "Възраждане" пък решиха да обосноват гласуванията си с против. Едните - (тези на Костадин Костадинов) с твърдението, че в миналия парламент Костурков ги принуждавал да гласуват за избора на Никола Минчев за председател, заплашвайки ги, че "нашите медии" щели да ги пакетират с ГЕРБ и ДПС (с които те така или иначе и преди, и сега гласуват доста често заедно), а другите - заради спора за комисията за контрол над службите, която не е на ГЕРБ, а е ротационна и така се нарушавала пропорцията.