Премиерът Кирил Петков ще подаде оставка в понеделник сутринта.

Той заяви това преди малко пред български журналисти в Брюксел, преди започването на Европейския съвет.

"Продължаваме промяната" е готова отново да направи коалиция с БСП и „Демократична България“, добави Петков.

„Това, което се случва с ПП, е, че ще продължим да държим много ясна линия с кого бихме направили коалиция и с кого не. Неведнъж съм казвал, че нашата основна цел е борбата с корупцията. А тя не може да се случва, докато имаш коалиционен партньор, който е бил част от корупцията. Така че от тази гледна точка това не го виждам като възможност. Ако Бойко Борисов един ден реши да отиде на топъл остров... Сигурен съм, че имаме много идеи за европейска България с част от депутатите му. Но в този формат това няма как да се случи“, каза Петков.

Няма как да се случи и коалиция с „Има такъв народ“ (ИТН) на Слави Трифонов. Той и Тошко Йорданов трябва да са абсолютно сигурни, че в ПП вече са осъзнали, че те са част от задкулисието, срещу които партията се бори. Затова и там няма да бъде правен компромис.

Петте изисквания на лидера на „Възраждане“ Костадин Костадинов също са неприемливи, допълни премиерът.

"Делян Пеевски, който вчера се появи за първи път от 6 месеца, за да натисне бутона за вота на недоверие, също не може да ни е партньор. Така че оставаме с възможностите за партньорите, които в момента имаме, плюс всички независими депутати, които искат да подкрепят политиката на това правителство", обобщи Петков.

Ако има независими депутати, които са готови да кажат, че България им е по-важна, отколкото спирала от кризи, може да остане и този парламент.

Единствената цена, която от ПП не биха платили, по думите на Кирил Петков е сделка със задкулисието, срещу което партията се бори. В противен случай няма смисъл от съществуването на ПП.

На въпроса дали ПП може да се окаже партньор с ДПС в либералната група „Обнови Европа“ (ОЕ) в Европейския парламент Петков отговори:

„Ясно казахме, че нямаме проблем повече от една партия от една страна да са част от едно политическо семейство, дори това да е ДПС. Но това, което е проблем, че докато имат лидер в тази партия, част от „Магнитски“ (санкциониран по американския едноименен закон – б.р.), мисля, че е важно и за Е да имат филтър и процедура, когато имат членове на такива локални партии, да им се даде шанс да променят това нещо, преди да влязат като пълноправни членове.“

Засега ПП няма да става част от партията Алианс на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ), но може да стане част от ОЕ. От партията на Петков обаче поставили ясни изисквания за стандарт и механизъм, когато този стандарт не е покрит. Това важи не само за ДПС, но и за ПП, допълни премиерът.

На уточняващ въпрос на Клуб Z, че ОЕ е политическа група в Европейския парламент, а ПП все още няма евродепутати, Петков каза, че не говори за ден и или два, а за дългосрочна перспектива на партията си.

„Очаквам, че ще видите ПП с още по-силна позиция. През последните дни се видя, че хората ни повярваха, че не можем да правим сделки със задкулисието. Че не може да има стабилност на всяка цена. Има едни принципи, през които не минаваме“, категоричен бе министър-председателят, чието правителство бе свалено вчера с вот на недоверие.

Кобкото до коалицията в сегашния й вид, БСП и ДБ според Петков са партньори, с които може да се върши работа. В един бъдещ формат той вижда съвсем естествено тези две партии, макар те самите да имат идеологически разминавания. Но с тях може винаги да се стигне до консенсус, стига да имат общи виждания за България като европейска държава.

Клуб Z припомни на Петков, че Корнелия Нинова заплаши БСП да напусне коалицията, ако и един патрон замине от България за Украйна.

„Видяхте, че този спор успяхмме да го разрешим. И двете страни направихме компромис, който всъщност е допустим“, отговори премиерът.

Засега има опасност първият транш за България по националния план за възстановяване и развитие да бъде забавен, каза още Петков. Но ако това забавяне стане прекалено дълго, рискуваме да загубим парите.

„Този парламент трябва да работи. Ако го няма, наистина ще струва скъпо на България. Но още по-скътпо би струвало, ако имаме задкулисие, което управлява“, завърши Кирил Петков.