България няма да отблокира сега ветото върху кандидатурата на Северна Македония в ЕС, обяви днес премиерът Кирил Петков след края на срещата на върха „ЕС-Западни Балкани“ в Брюксел. Макар да харесва френското предложение, това е въпрос, който трябва да реши българското Народно събрание, обясни Петков.

Часове по-късно неговият македонски колега Димитър Ковачевски директно отхвърли френското предложение - след като останалите партньори в не по-малко сложната македонска управляваща коалиция се обявиха против него. 

Късно през деня парламентарната външна комисия обаче се обедини около общо решение и одобри френското предложение - за което гласуваха в неочаквана "коалиция" ГЕРБ, "Продължаваме промяната", "Демократична България" и ДПС. Предвид общият им брой депутати - 176 - решението вероятно ще мине лесно и в пленарна зала.

По-късно Петков обяви, че ще подаде очакваната си оставка в понеделник, след като вчера опозицията успешно свали правителството с вот на недоверие. С това ще започне процедурата по предаване на мандата за съставяне на правителство. "Продължаваме промяната" са заявили, че ще се опитат да направят нов кабинет в рамките на този парламент, но по всичко личи, че по-скоро ни предстоят нови избори.

А какво ни очаква след това? Възможна ли е "евроатлантическа коалиция" между ГЕРБ, "Продължаваме промяната" и "Демократична България"? Според политолога Димитър Ганев, да - въпреки нежеланието на досегашните управляващи да се коалират с предишните. ПП според него консолидират либералното градско пространство, но губят масовия българин.

На фона на вътрешнополитическите ни проблеми, позабравената война в Украйна не се развива добре за украинците - за момента Русия надделява в Северодонецк.

Добрата новина за Зеленски и украинският народ е, че все повече тежко въоръжение започва да пристига в родината им - заедно с обучени войници, които да я ползват срещу руския агресор.