Германското правителство обмисля да национализира немската част от газопровода „Северен поток“ 2, за да я използва за пренос на втечнен газ. Това съобщи днес списание „Шпигел“, позовавайки се на източници от министерството на икономиката в Берлин.

Русия преди дни намали без предупрежедние подаването на газ към Германия с 60% и изправи икономиката на страната пред огромни предизвикателства. Наложи се министърът на икономиката Роберт Хабек да обяви втора степен на спешния план за газови кризи - “Тревога“. При нея газовите доставки са по-малко от търсенето и държавата започва да подготвя мерки.

В момента Германия се опитва да замести липсващия руски газ с втечнено гориво. Терминалите за доставката му обаче още не са готови - два от тях ще могат да бъдат пуснати в действие чак в края на годината. По тази причина министерството обмисля да национализира „Северен поток“ 2, който бе спрян и така и не влезе в употреба заради нападението на Русия в Украйна.

15 милиарда евро е отпуснало германското правителство за покупката на втечнен газ от САЩ и Близкия Изток. Четири кораба със синьото гориво ще могат да разтоварват едновременно на планираните общо пет терминала за втечнен газ в Германия. Те обаче няма да са достатъчни и е необходима инфраструктура за доставка на газа в Източна и Южна Германия.

Тези региони са пряко зависими от газопроводите, доставящи руски газ. Затова Германия планира да национализира германската част от тръбопровода и да я отдели от останалата част. Тръбите, които водят към сушата, могат да бъдат свързани с плаващ терминал за втечнен газ. 

Планът обаче крие и рискове. Технически отделянето на тръбата в немската акватория и закачането й за плаващ терминал е възможна, но крие рискове от замърсяване, а тази част от акваторията е включена в Натура 2000. Трябва да се изготви план за евентуалните екологични рискове, преди да се пристъпи към действие.

Сложна е ситуацията и с актуалните права на собствениците. Фирмата „Северен поток“ 2 е във фалит, а холдинъг, част от който е тя, се управлява от администратор в Швейцария. Това прави собствеността му доста неясна.

Най-големият страх обаче е свързан с евентуално отмъщение от страна на Путин. Например в отговор на национализирането на газопровода, той може да национализира германски фирми в Русия. Хабек е наясно с тези опасности и затова се опитва да работи и по паралелен план. Става дума за втора тръба, която минава успоредно на тази на „Северен поток“ 2. 

Германия вече прие редица закони, а други са вкарани за разглеждане в парламента, с които правителството получава правомощия за сериозна намеса на газовия пазар. Ще се намали използването на газови централи, а ще се възстанови работата на централите, работещи с въглища. Индустрията може да продава на търг вече купен на по-ниските цени газ, за да освободи така количества за газохранилищата. В момента те са пълни 59%, целта е до края на годината да се запълнят с над 90% от капацитета си.