Исторически ден (може би не за всички или най-малкото с отрицателен за България знак - за някои) - вдигнахме ветото на Северна Македония, а оттам и на Албания, за старт на преговорите за членство в ЕС.

Това направи Народното събрание, а очаквано при обсъжданията пак имаше обиди и нападки. Стана така, че този път в губеща позиция се оказа “Има такъв народ” - партията на Слави Трифонов настояваше ветото да остане. И провидя нова коалиция - между ГЕРБ, ДПС, “Продължаваме промяната” и “Демократична България”.

Музикантът саркастично предложи те да формират мнозинство.

В същото време и днес не мина без страсти в Скопие и Тирана.

МВнР оповести позиция по повод изказванията на премиера на Албания Еди Рама от вчера.

В тях той си позволи недопустимо груб тон към нашата страна. По-рано днес българският парламент гласува "за" вдигане на ветото на начало на преговорен процес за присъединяване за Северна Македония към ЕС, с което дава път и на Албания.

Рама реагира на това, като продължи в същия тон: той предупреди, че на България ще се наложи да свикне с острите му думи, ако откаже да вдигне ветото. В серия от публикации в Туитър той се подигра на осъдителната реакция на българското министерство на външните работи, провокирана от изказванията му преди срещата ЕС-Западни Балкани вчера. После благодари на… Бойко Борисов.

А с публикация във "Фейсбук" северномакедонският външен министър Буяр Османи обясни защо е отхвърлено предложението на френското председателство. Две думи стоят между успеха и неуспеха на Европейския съюз в региона, пише Османи и обяснява, че това са  - първата е протокол в преговорната рамка, а другата „откриваща” в параграф 6 от проектозаключенията на Съвета. Така топката сега е в Скопие.

И да се върнем в България - минималната пенсия в страната да стъпи на 467 лв. от първи юли, а максималната на 2000 лв. - това гласуваха днес на второ четене депутатите в комисията по бюджет и финанси към Народното събрание.