Въпреки насрочената за утре среща между ГЕРБ и "Продължаваме промяната" (ПП), ПП все така няма намерение да подкрепя първия мандат за съставяне на правителство. Ако обаче получи втория, е възможно да предложи правителство на малцинството, да приеме подкрепа, но не и да подписва коалиционни споразумения.

Такава заявка направи пред БНР председателят на парламентарната група на ПП Андрей Гюров.

"Ако първият мандат се провали, ще предложим вариант, който ще бъде скрепен от политиките, които подкрепяме - с персонален състав, базиран на тези политики и ще очакваме останалите партии да изкажат своето мнение дали биха подкрепили или не биха подкрепили един такъв мандат, но не в коалиционен формат. С оглед дадените заявки от отделните политически сили, това би било формат на правителство на малцинството", посочи Гюров.

Но остави и отворена врата за връщане на мандата като посочи:

"На базата на тези консултации ще решим дали и как ще бъде изпълнен вторият мандат."

А как се е стигнало до самата среща с представителите на ГЕРБ, след като от ПП дълго отричаха да имат намерение да ходят на такава?

"Няма нищо задкулисно зад тези договорки, никакво външно участие на контактни групи, президентът (Росен) Плевнелиев или (Соломон) Паси. Срещата беше договорена между г-жа (Десислава) Атанасова и мен като председатели на парламентарните групи на двете партии", посочи Гюров.

Атанасова повдигнала въпроса дали от ПП са готови да разговарят за собствените си 16 приоритетни политики и така от ПП се съгласили.

Гюров призна, че думите на депутата от ПП Александър Дунчев от вчера, че в групата има разделение на такива, които искат да са в правителство, а не в опозиция и такива, които са против, са верни.

"Това са нормални процеси, които ние разглеждаме като изключително позитивни, като един нов начин на правене на политика в българския политически живот. В нашата партия винаги е имало различно мнение и винаги сме казвали, че депутатите носят глава на раменете си и че трябва да разсъждават и да взимат отговорни решения. При нас е съвсем нормално, защото ние не сме лидерска партия, в която се налагат решения, по различни теми да имаме различни мнения. Когато тези мнения са достатъчно поляризирани, ние се събираме и обсъждаме в колективните органи каква ще бъде партийната позиция", посочи той. - "Когато става дума за прокарване на важни закони винаги сме били единни, без никакво пропукване", допълни.

И още преди да бъде попитан защо групата се раздели по гласуването за даване на 2,6 милиарда лева за втората партида от осем американски изтребителя, сам коментира. В случая с F-16 имало различни съображения - не за това дали да бъде модернизирана армията, а по какъв начин да бъде скрепено в договора за доставката на вторите самолети, че "няма да купуваме самолети на картинка". "Това не е разцепление, а израз на доверие", заяви.

И бе попитан в такъв случай има ли вероятност групата на ПП да се раздели и при гласуване за правителство с мандат на ГЕРБ.

"В момента не мога да си представя нито един от депутатите на ПП, който би размислил в посока подкрепяне на правителство на ГЕРБ", заяви председателят на ПГ на "Промяната".