Мантрите "в държавата няма пари" (по Станислав Трифонов) и "дефицитът е прекалено голям" (по ГЕРБ) бяха тотално забравени днес по време на заседание на бюджетната комисия към парламента. Депутатите гледат на второ четене актуализацията на бюджета и ударно увеличиха очакваните приходи с над 700 млн. лв., които ще бъдат допълнително раздадени като разходи на хазната. 

Това е напълно шокиращо, заради факта че миналата седмица ГЕРБ, ДПС, "Има такъв народ" и "Възраждане" гласуваха вот на недоворие към правителството именно заради фискалната политика, която водела България едва ли не към фалит. Вотът, внесен от ГЕРБ-СДС, бе иницииран най-вече заради прекомерен дълг и дефицит, който щял да попречи на влизането ни в еврозоната, но днес не остана нито помен от тези твърдения. 

"За нас не съществува риск за финансовото състояние на държавата", чистосърдечно си призна днес Йордан Цонев от ДПС, предлагайки увеличението на приходите. 

Според опозицията парите ще дойдат от повишени вноски от ДДС, нараснал внос и по-голям номинален размер на БВП. 

"Това е откровен цинизъм", възкликна пък вицепремиерът и министър на финансите в оставка Асен Василев. 

Така, ако всички промени бъдат приети и окончателно в зала, това ще означава, че първоначалните планове за 2 млрд. лв. повече разходи и 1,6 млрд. лв. повече приходи се изменят нагоре съответно с по 760 млн. лв. - най-малко. 

"БВП ще скочи до 155 млрд. лв. до края на годината - с 5 млрд. лв. повече от актуализирания вариант", заяви и Красимир Вълчев от ГЕРБ. 

Отговор на въпроса защо при положение, че очакват повече приходи, те не се използват за намаляване на дефицита, който само преди седмица бе проблемът на проблемите - не бе получен. 

Допълнителните разходи на новото мнозинство се одобряват ударно от ГЕРБ, ДПС, ИТН и "Възраждане".

"За мен е огромно учудване фактът, че през пролетта при гласуването на бюджета  се късаха ризи как страната изпада в нестабилност заради висок дефицит. А сега изведнъж предлагате един милиард повече харчове?!", учуден от ситуацията бе и Искрен Митев от "Продължаваме промяната".

Още по-шокиращото е, че всичко това се случва, докато се гласуват мерки като премахване на ДДС за хляба, намаляване на данъка за електроенергия и парно, които допълнилтелно ще намалят приходите в хазната. Освен това бе отхвърлено и увеличението на акциза за тютюна и цигарите, от който държавата очакваше 100 млн. лв. повече. 

Едно от малкото разумни решения днес бе поне отказът да се намали ДДС на олио, плодове, зеленчуци и месо, което щеше да удари хазната с нови 800 млн. лв. надолу. 

"Дайте да го свалим на 15% ДДС за всичко, г-н министърът да се гътне тука и да скочи от прозореца и да продължаваме нататък", възкликна иронично Георги Ганев от "Демократична България".

Сред новите харчове се има решения за най-разнородни ресори и теми. Например МВР получава 175 млн. лв. повече за заплати, включително и пари за обезщетения при съкращения. 

150 млн. лв. повече отиват и за заплати в средното образование, повече пари ще има за студентски столове и общежития. 

Разбира се, както почти всяка година, ДПС успя да прокара исканото увеличение на парите за вероизповеданията, като този път бяха дадени "само" 6 млн. лв. 

В настоящата ситуация пари допълнително взима и например Стопанската академия в Свощов, болница "Св. Екатерина" - цели 30 млн. лв. по искане на ГЕРБ, както и болницата в Пловдив. 

Цели 300 млн. лв. повече ще получат земеделските производители, въпреки всикчи мерки в подкрепа. 

След края на комисията е възможно да се окаже, че повишените ъс 760 млн. лв. повече приходи са недостатъчни. Тогава ще се гласува наново рамката, за да се увеличат отново. 

Идеята на опозицията е, че могат да се взимат пари - колкото си поискат - от калкулираните капиталови разходи, които са над 8 млрд. лв.