Минималната пенсия в България се увеличава до 467 лв. от първи юли. Това решиха днес окончателно на второ четене депутатите в залата на Народното събрание. Така актуализацията на бюджета на Държавното обществено осигуряване завърши в най-важната си фаза. 

Предложението за увеличението точно по този начин и до тази сума бе на Министерски съвет и бе гласувано с почти пълно мнозинство. Интересното бе, че опозицията от ГЕРБ, ДПС, "Възраждане" и вече "Има такъв народ" през цялото време обясняваха колко лоши са идеите на правителството, но накрая ги гласуваха със "За". Причината е напълно ясна - никой не може да си позволи политически да не подкрепи увеличението на доходите на пенсионерите. 

Така от днес ситуацията с пенсиите у нас е следната: 

- минималната пенсия скача до 467 лв. Разбивката показва, че в тези пари влиза 10% увеличение до 407 лв. + 60 лв. от досегашната добавка, която вече е част от пенсията и ще остане там завинаги. 

- Максималната пенсия скача до 2000 лв. от първи юли и до 3400 лв. от първи октомври. 

- Средната пенсия у нас достига до 666 лв. от първи юли. 

- От първи юли пенсиите ще се преизчислят и допълнителен доход ще получат около 720 хил. души. 

- Швейцарското правило се промяна със 100% ръста на инфлацията или на осигурителния доход - в зависимост от това кое от двете е по-голямо за годината. 

В крайна сметка бяха отхвърлени другите две предложения - на ГЕРБ и на ДПС. Във варианта на бившите управляващи пенсиите трябваше да се вдигнат с 15% от първи юли, но бонусът от 60 лв. да не влиза в пенсията, а да се изплаща през социално подпомагане до края на годината. Реално това означаваше минимална пенсия до 31 декември от 490 лв., но никой не бе наясно как ще се вземат тези пари. 

ГЕРБ предлагаше и таван на пенсиите от 2000 лв. 

Движението за права и свободи пък искаше 14% увеличение на пенсиите, плюс допълнителен бонус от 120 лв. за тези пенсионери, които остават под линията на бедност. 

Пенсионерите в страната обаче трябва да знаят, че не е напълно сигурно, че цялото увеличение ще бъде налично в сметките им още на седми юли. Причината е, че НОИ може да не успее да придвижи нещата чисто технически. Ако проблем има, то се очаква пълните  пенсии да се доизплатят или с второ плащане през юли или най-късно с августовските преводи. 

Трябва да се знае обаче, че политическият компромис зад увеличението е нелогичен от икономическа гледна точка. Вкарването на добавката от 60 лв. в пенсиите е поредната стъпка към разбиването на логиката принос - права и задълбочава дефицита в НОИ. Всички предложения на партиите бяха популистки и несвързани с нормалния ход на системата за пенсионно осигуряване и задълбочават нейните проблеми. 

Като се има предвид това и фактът, че вчера в бюджетна комисия депутатите от новото мнозинство разтеглиха разходите и приходите допълнително, финансовата рамка става огромна. Трябва да се има предвид и че увеличението на пенсиите през тази година ще ни струва 1,4 млрд. лв., но през следващите две ще достигне до 4 млрд. лв. повече. 

Дефицитът се финансира през данъци и постъпления по различни пера, а вчера бе решено да се намалят ставките на ДДС за ток и парно, да се премахне този данък за хляба. Отказано бе увеличението на акциза за цигарите. В този смисъл, ако политическата ситуация остане толкова фрагментирана и депутатите продължават да действат популистки, увеличението на данъчното бреме в следващите няколко години изглежда неизбежно.