"Генералният директор на БНТ е управител на една компания, която е държавна собственост. Този управител се назначава от СЕМ, всички вие сте назначени тук от институции, които са изборни - Народно събрание и президент. Вие въплъщавате волята на българския избирател и на тази база избирате управител на държавната компания БНТ.

И ако следваме обратната логика - управителят на държавната компания е длъжен да се съобразява всички свои решения, да ги предлага на регулатора СЕМ."

Така кандидатът за генерален директор на БНТ Венелин Петков описа разбирането си за управлението на обществената телевизия. Повод за това бе въпросът кой ще реши дали БНТ2 и БНТ3 да не се излъчват ефирно - което според Петков е безмислено харчене на милиони ежегодно. Той подчерта, че излъчването на трите канала на БНТ през мултиплекса струва на българите близо 93 млн. лв. за десетилетие.

Естествено, "управителят на въпросната компания" трябва да влиза и в дебати и да защитава своята позиция, подчерта той.

Петков е един от 8-те кандидати за първия пост в БНТ, които биват изслушвани вчера и днес от Съвета за електронни медии. Известният телевизионер със сериозен опит в частните телевизии определи националната телевизия като "един спящ великан, който спи дълбок сън и е крайно време да се събуди."

Той даде и гледната точка на частните медии:

"Никой не гледа на БНТ като конкурент. Тя трябва да води пазара, а не да се крие зад обществената си функция. БНТ трябва да бъде конкурентен играч, лидер на пазара."

Любопитно е, че изслушването на Петков не бе излъчено докрай именно по БНТ2. След въпросите на членовете на СЕМ, те дадоха думата на медиите. Въпрос зададе само Иван Такев, омбудсман на БНТ. 

Такев първо изказа тезата, че Петков гледа на БНТ като на частна телевизия, и че е казал, че генералният директор е "подчинен" на СЕМ и Народното събрание - което би било в противоречие с мисията на обществената медия и Закона за радиото и телевизията.

"Аз не съм казал, че е подчинен, а че не може да е властелин и самодържец на една държавна институция", подчерта Петков.

Такев изрази и тезата, че като шеф на новините в бТВ през 2013 г. Петков е бил и ръководител на "феномена Бареков" - известният тогава тв-водещ, а по-късно политик.

“Тук веднага ще ви прекъсна и ще ви кажа, че не е вярно. Моля ви да си проверявате информацията, преди да изнасяте такива данни, защото носите отговорност”, контрира го Венелин Петков.

“Съпоставяйки биографиите ви, Вие бяхте ръководител на новини и спорт тогава. Нали така?”, попита Такев.

“Не е вярно. Господин Бареков напусна телевизията години преди аз да стана ръководител”, категорично отсече Венелин Петков.

“Съжалявам за неточността. Реших, че има съвпадение…”, заяви омбудсманът на БНТ. 

Тогава прекъсна и излъчването на БНТ2.

Преди това Петков успя да изложи в детайли своята концепция. БНТ трябва да е прозрачна, заяви той, и разкритикува вида на уеб-страницата на телевизията в момента, където не са представени ключови фигури от екипа.

"Интересът на по-младите телевизията е все по-незначителна, тях трябва да ги търсим в Интернет. Като създадел на съдържание, БНТ има шанса да направи синергията и да направи прехода от линейно към дигитално разпространение, без да губи по-възрастните", заяви той.

И добави, че трябва да се създаде видеопортал, където цялото съдържание на обществената телевизия да бъде достъпно.

"В България на практика регионални медии няма, в най-добрия случай всичко е заместител. Функцията на регионалните центрове на БНТ може да бъде разглеждана в тази посока", добави той.

Според него той предлага "еволюция, не революция", и че БНТ има сериозна база и трябва да се види "къде е спирачката", защото според него това е администрацията, а не талантите на телевизията.