Екоактивисти се залепиха за картина на Анди Уорхол в Националната художествена галерия в Канбера, съобщи Ройтерс.

Това е поредната подобна демонстрация в художествени галерии по света.

Една от последните следващи един и същ сценарий протестни екопрояви беше залепянето в събота за двете Махи на Гоя - "Голата Маха" и "Облечената Маха" в музея "Прадо" в Мадрид. Ден по-рано в Рим екоактивисти хвърлиха супа по платното "Сеячът" на Винсент ван Гог и се залепиха за стената до творбата, изложена в Палацо Бонапарте.

Видео, публикувано от организацията "Спрете субсидиите за изкопаемите горива", показва две жени, които залепват ръцете си към картината на Анди Уорхол "Супата.  Кембъл I", изложена в Националната художествена галерия в Канбера. Виждат се и няколко сини драсканици върху предпазното стъкло на картината. 

"Анди Уорхол изобрази в тази емблематична серия консуматорството, което е полудяло", заявява протестиращата Бони Касен в изявление, споделено от групата на активистите.

"А сега имаме капитализъм, който е полудял. Семействата са принудени да избират между лекарства и храна за децата си, докато компаниите за изкопаеми горива имат рекордни печалби."

Екоактивисти по целия свят използват демонстрации пред известни произведения на изкуството, за да привлекат вниманието към своите каузи.

През октомври активистката Фийби Плъмър хвърли доматена супа върху картината на Винсент ван Гог "Слънчогледи" в Националната галерия в Лондон. Въпреки че картината беше зад стъкло, супата нанесе щети на рамката. Подобни протести имаше също в Германия, Италия, Нидерландия.