Американският техногигант Meta, собственик на Facebook, Instagram и други уеб-платформи, съкращава над 11 000 от своите служители, или 13% от целия персонал. Главният изпълнителен директор Марк Зукърбърг съобщи новината на блога на компанията.

На практика всеки отдел от компанията, в която до вчера работеха над 70 000 души, е засегнат от съкращенията. Най-силно е ударен екипът, който отговаря за набиране на нови служители - тъй като компанията няма намерение да наема нови хора поне до първата четвърт на 2023 г.

Зукърбърг признава, че това е негова грешка, допусната след сериозните печалби по време на пандемията. През 2020 г. в компанията работеха 58 хил. души, но всички онлайн услуги и платформи отбелязаха сериозни печалби през двете години на социална изолация и дистанционна работа и комуникация.

"Много хора предвиждаха, че това ще е перманентно ускорение, което ще продължи дори след края на пандемията", обяснява той.

Онлайн търговията обаче бързо се върна на предишните си нива, а войната в Украйна доведе до сериозна икономическа криза в цял свят.

Това не променя факта, че Meta ще продължи фокуса си върху проекта си за метавселена, който за момента е изцяло на загуба.

Зукърбърг обяснява още, че всички съкратени ще получат имейл и 16 седмици, или 4 месеца заплати, както и по една допълнителна месечна заплата за всеки две години, които са работили за компанията.

Компанията обещава и да помогне на съкратените да си намерят нова работа, особено на тези, които са в САЩ с работна виза.

Въпреки обичайните критики към Зукърбърг, анализаторите оценяват тези мерки, особено в сравнение с подхода на Twitter, чийто нов собственик Илон Мъск също уволни хиляди служители миналата седмица - почти без предупреждение и с директно спиране на достъпа до онлайн инструментите и офисите на компанията. По тази причина срещу Мъск има и групов съдебен иск.