НАТО разработи технология, която ще помогне за залавянето на терористи на многолюдни места, съобщиха от пакта.

Това ще става от разстояние и в реално време.

Технологията DEXTER е рожба на учени от страни членки и партньори на алианса. Целта е охрана на обществени места като летища, гари и други транзитни пунктове, без да бъдат налагани прекалени ограничения и да бъде спирано движението на хората.

DEXTER е съкращение от Detection of EXplosives and firearms to counter TERrorism, или „засичане на експлозиви и огнестрелни оръжия с цел противопоставяне на тероризма“. Тя е съчетание от три проекта - MIC (Microwave Imaging Curtain, или завеса за микровълново изображение), EXTRAS (EXplosives TRAce detection Sensor, или сензор за засичане на следи от експлозиви със спектрометрия) и INSTEAD (INtegrated Systems for ThrEAts early Detection, или интегрирани системи за ранно засичане на заплахите). Тези сензори ползват машинно обучение, за да отличават оръжия от други подобни предмети. Информацията, предоставена от тези три системи, се обработва и изпраща в реално време до агенциите за сигурност.

Ако се окаже успешна, технологията DEXTER може да бъде заработи на летищата, гарите и метростанциите.

Как действа системата

Изпитанията на DEXTER са извършени в метрото в Рим с участието на доброволци.

Полицаят носи „умни“ очила, обяснява д-р Хенри Баума от Нидерландската организация за приложни научни изследвания. Ако бъдат засечени експлозиви или оръжия, информацията се появява на очилата. Полицаят вижда лицето, засечено от сензора. Така органът на реда е в състояние да преследва и залови заподозрения, докато той е наблизо.