България няма да изпълни ултиматума, поставен вчера от Русия - да ревизира решението си за експулсирането на 70 души - дипломати и служители от мисиите на Москва у нас.

Това се разбра от видеообръщението на премера в оставка Кирил Петков, разпространено 10 минути преди изтичането на крайния срок, даден от руската посланичка Елеонора Митрофанова - а именно, 12 ч. на обяд на 1 юли.

"Няма да допуснем чужди дипломати да дават ултиматум на българската държава до 12 ч на обяд", заяви Петков.

Действията по изгонването на руските служители вече получиха подкрепата на "Демократична България", а днес и на ГЕРБ - в лицето на лидера на партията Бойко Борисов.

В същото време обаче от сутринта темата се преплита в парламентарния контрол, като лидерката на БСП и засега все още коалиционен партньор на ПП - Корнелия Нинова, постави под въпрос доствките на петрол, както и сътрудничеството ни с Русия по отношение на АЕЦ "Козлодуй".

Изреди и едва няколко държави, скъсали дипломатически отношения с федерацията, сред които България предстои да се подреди.

Темата със 70-те бе обект на специално закрито изслушване на шефа на ДАНС, както и на Кирил Петков преди ден в парламента, както и на повторно изслушване на председателския съвет, провел се късно снощи.

Всъщност, оказва се, компютрите малко са компоти. Твърденията за 70 души, работили срещу страната, не са съвсем верни.

На вчерашното закрито заседание на Народното събрание премиерът е дал информация, от която е станало ясно, че има два списъка.

Този на ДАНС съдържа 37 имена, уличени в някаква нерегламентирана дейност, в т.ч. разпространяване на дезинформация (каквато се лее от всички страни от началото на войната в Украйна).

Другият списък, от 33 лица, пък е изготвен от Външно в опит да се установи някаква реципрочност в броя служители в дипломатическите представителства и от двете страни, научи Клуб Z. Идеята за такива опити датира от години, като все не е прилагана. На практика, около 17 души от списъка са били уличени в някаква сериозна нерегламентирана дейност, според изнесеното на заседанието - въпреки че от държавното обвинение вчера посочиха, че не разполагат с подобна информация.

Спорно е също така как ще бъдат изведени "в един самолет", като едните са дипломати, другите "шпиони", а третите - редови служители.

От БСП внесоха проект на решение в деловодството на парламента във връзка с обявяването на 70 дипломати и служители от Руската федерация за персона нон грата. Това обяви народният представител Борислав Гуцанов от трибуната на парламента и настоя председателстващият заседанието Мирослав Иванов от "Продължаваме Промяната" да включи проекторешението в дневния ред на парламента днес.

С проекта на решение се възлага на Министерския съвет да предприеме необходимите действия за нормализиране на диалога с Руската федерация. Предвижда се министър-председателят незабавно да даде указания за временно спиране на действието на връчените ноти за обявяване на Persona non grata на 70 дипломати и служители от руските дипломатически и консулски представителства в България, а министърът на външните работи да започне разговори с руската страна по трайно разрешение на възникналата ситуация. 

Считам, че създалата се ситуация е от компетенциите на изпълнителната власт, отгвори Иванов. Той посочи, че изпълнителната власт вече е изразила позицията на страната.

Нито един дипломат не трябва да си позволява да поставя условия на независима България. Така премиерът в оставка Кирил Петков коментира официалното решение на руския посланик у нас Елеонора Митрофанова да повдигне въпроса за закриването на дипломатическата мисия пред властите в Москва.

"Мисля, че г-жа Митрофанова трябва да спре да се изявява по медиите. Нашите отношения с Русия трябва да продължат. Ние имаме история. Митрофанова се опитва да си играе със страховете на хората. Този тон не е продуктивен", каза още Петков.

Той отбеляза, че 70 наистина е сериозна бройка, когато касае експулсиране на дипломати, но и оставащите у нас 43-ма служители на руското посолство също са много.

"Ние имаме 12 души в Москва", подчерта министър-председателят в оставка.

По време на инспекция на интерконктора с Гърция Петков коментира и обявената преди часове номинация на Асен Василев за премиерския пост в евентуално бъдещо правителство на "Продължаваме Промяната". 

"Трябва да покажем, че няма пост, който да е по-важен от това да спасим България от криза. Василев има безупречна репутация, невероятна честност и аз ще съм горд да продължим работата си заедно", каза Петков.

И допълни, че следващата седмица партията му ще започне преговори за формиране на кабинет. Очаква на масата да седнат и независими депутати.

По отношение на новата газова връзка премиерът в оставка подчерта, че кабинетът му е изпълнил обещанието си да има газ в тръбите до 1 юли. 

"Видях 42 бара напълнени тръби. Вече официално имаме алтернативно трасе. Това е истинската диверсификация. А азерският газ е в пъти по-евтин от този на Газпром", отбеляза Петков.