"За нас е важно да има правителство с първия мандат. Трябва всички да подходим отговорно и да предотвратим четвърти поред избори. Сега е моментът да направим тази крачка и ние в ДБ ще участваме в това с целия ресурс, който имаме - политически, парламентарен, експертен и т. н."

Това коментира съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов след приключилите разговори за съставяне на коалиционно правителство с "Продължаваме промяната".

"Обсъдихме няколко теми - и ние споделяме, че е важно да се стъпи на ясна програма през конкретни теми в парламента да се търсят национални съгласия", каза още той след приключилата за по-малко от час среща. (БСП и ПП разговоряха доста по-дълго - около два часа)

Към социалните приоритети на БСП той добави тези на ДБ - конституционната реформа, за която трябва да се търсят широки съгласия, енергийната независимост, Шенген и Еврозоната, също така модернизацията на армията, и общата модернизация и укрепване на сектор "Сигурност". Иванов спомена и още две теми - образование и по-активна дейност в областта на културните политики и демографията като самостоятелен акцент.

"Излизам от тази среща по-скоро с оптимизъм", каза още той.

Иванов също така подчерта, че са обсъждали и нуждата от "по-добър модел за координация и вземане на решения между мнозинството и изпълнителната власт".

"Трябва да бъде преодолян уклонът в досегашното правителство към това, което беше наречено, феодализация", смята още той.

"Колкото и да е сложно, мандатоносителите и Асен Василев ще успеят", добави.

В началото на срещата

Стъпваме на шест месеца трудни, турбулентни, но същевременно много добри постижения, за което искам да благодаря на премиера в оставка Кирил Петков и на останалите от ПП за доброто сътрудничество, заяви в началото Иванов.

Според него е нужна ясна програма, подобряване на структурата на вземане на решения в евентуално бъдещо управление и изхождайки от ясни приоритети, да се подходи по много по-конкретен начин към формирането на мнозинство в парламента. Не просто за избор на кабинет, а за придвижване на отделните национални приоритети, уточни Иванов.

Мисля, че, както и с БСП, влизаме в тези консултации с идеята да направим много ясна и стройна програма, с много ясни срокове, така че да можем да изпълним всичко това, което българският народ очаква от едно правителство, обърна се в началото към ДБ номинираният за премиер Асен Василев.