Малко след като сагата с т.нар. хотел-подпорна стена при Алепу приключи в съда, сега на дневен ред е нов оспорван инвеститорски интерес в района. Парцел на първа линия при Шофьорския плаж се оказа заграден с дървена ограда, а намерението - да се построят 15 основи за поставяне на палатки, за къмпинг. По всичко личи, този казус също може да стигне до  съда, а участниците в него имат общо със старите курортни намерения в защитената зона.

Както Клуб Z писа през 2020 г., в района урбанизирани и предвидени за курортни нужди са хиляди квадратни километри земя. Видно от заповедите за одобрение на кадастралните карти, в масовия случай това е ставало в далечната 2007 г. А междувременно, пак от справката в кадастъра е видимо, че старият държавен път покрай плажа ще става частен и е предвиден за строителство.

Така сега, в зона А, ще никне къмпинг. Заради броженията в социалните мрежи обаче екоинспекцията в Бургас е направила преди няколко дни проверка, приключила с налагането на принудителна административна мярка (ПАМ). 

"Констатирано е, че в имота са разположени 15 броя дървени скари. Същият е ограден с дървена ограда с височина около 50 см, която навлиза и в съседен от север имот (...) изключителна държавна собственост, вид територия защитена - крайбрежна плажна ивица. Навлизането в територията на плажа попада в картирани сиви дюни, съгласно приетата специализирана карта по Закона за устройство на Черноморското крайбрежие", посочват от РИОСВ.

Имотът не попада в границите на защитена територия, но попада в две защитени зони - "Ропотамо" за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна и "Комплекс Ропотамо" за опазване на дивите птици.

Възложителят "Еко кемп парадайс" ЕАД е внесъл в РИОСВ уведомление за инвестиционното предложение на 13 май, като то включва 15-те броя дървени декинги с цел поставяне на палатки за отдаване под наем за еко къмпингуване, както и контейнер за охрана, и санитарни контейнери с тоалетни, мивки, душове.

С писмо от 1 юни директорът на екоинспекцията обаче е определил, че инвестиционното намерение подлежи на преценяване на необходимостта от извършване на ОВОС и за оценка за съвместимостта му с предмета и целите на опазване на двете защитени зони. Според екоинспекцията обаче до датата на извършената проверка (1 юли) от дружеството не са предприети действия за продължаване на екологичните процедури, следователно няма и как да има произнасяне от РИОСВ.

"След проверка в администрацията на Община Созопол се установи, че не е издавано Разрешение за поставяне на преместваеми обекти от главния архитект на общината", посочват още от екоинспекцията.

Така на "Еко кемп парадайс" ЕАД е наложено да спре с извършваните дейности - до провеждане на екопроцедурите, за което са били уведомени, но не са спазили указанията.

Обаче

Обаче междувременно летовници подават сигнали за градежите до медиите, както и че са били спрени от инвеститора да стигнат до плажа и така днес представляващият дружеството Димитър Димитров, както и директорката на РИОСВ-Бургас Зинка Стойкова влязоха в директен сблъсък в национален ефир.

Димитров размаха разрешение от община Созопол да постави 15-те декинга, както и екотоалетна. Стойкова обаче контрира, че тъй като се превдижда изграждането и на ВиК и ел. захранващи мрежи, които ще минават през три имота, както и на санитарни блокове, то общината изрично е посочила, че трябва да има произнасяне на екоинспекцията. Димитров контрира, че за дейността, която в момента извършва няма нужда от произнасяне и обяви, че фирмата му вече се консултира с адвокат и ще оспори решението на РИОСВ.

Любопитно е и кой, според Стойкова, ще подава електричеството към бъдещия къмпинг - то ще идва от комплекса на "Главболгарстрой" (ГБС) в съседство. Защо това е любопитно? Защото Димитър Димитров така и не може да обясни каква е връзката на "Еко кемп парадайс" ЕАД, в чиято управа е той, с "Алепу Вилидж" АД - бивш собственик на проекта "хотел-подпорна стена", от който ГБС като партньор се отказа публично (как точно - виж долу). Въпреки че връзката е видима в Търговския регистър.

"Връзка с "Алепу" нямаме. Това е изградено дружество. Имотът е придобит от "Алепу Вилидж", но нямаме връзка с "Алепу". Това не е наследникът на "Алепу Вилидж", това е "Еко кемп парадайс" - на няколко пъти заяви Димитров.

В същото време през септември м.г. "Еко кемп" придобива капитала на "Алепу" - имотът при Шофьорския плаж, погазват публичните данни за сделката.

Припомняме, че миналата година общинският съветник от Приморско Стоян Василев се оказа собственик на "хотела-подпорна стена", малко след като дъщерната на ГБС компания - "ГБС Турс" обяви, че се оттегля от проекта заради имиджови щети. Василев упорито отказваше да даде подробности по сделката. Така "ГБС Турс" стана "Блек Сий Фемили Резиденс" (400 000 лв. капитал) с едноличен собственик на капитала Стоян Янакиев Василев, вече регистрирана в Приморско. Любопитен момент бе, че за контакт с новата (преименувана фирма) бе посочена следната електронна поща: hotel-flora@gbs-bg.com.