Картина на Пийт Мондриан беше продадена за рекордните 51 млн. щатски долара в Ню Йорк, съобщи Си Ен Ен. Аукционната къща „Сотбис“ отбеляза нов рекорд за цена, постигана от платно на нидерландския художник.

Картината изобразява един червен, един син и един жълт квадрат и още три бели правоъгълника. Известното като „Композиция II“ платно беше обявено за една от най-забележителните творби на художника, появявали се на пазара за колекционери, отбелязва БТА.

Картини, които представляват квинтесенция на творчеството на Пийт Мондриан, рядко биват продавани на аукциони. Повечето са собственост на престижните музеи по света, каза Джулиън Доус, ръководещ секцията на „Сотбис“ за импресиознизъм и модерно изкуство в Северна и Южна Америка. Според него продажбата на подобна картина е шанс, който се случва веднъж на поколение.

Картината е рисувана през 1930 г. Последната ѝ продажба е през 1983 г. Тогава е постигната цена от 2,15 млн. щатски долара. Това е рекорд за времето си.

Картината е едно от трите платна на Мондриан с доминиращ червен квадрат в горния десен ъгъл. Другите две платна са по-малки и се намират в музейни колекции.

„Композиция II“ съдържа всичко, което търсим у Мондриан. Тя е емблематична за модерната естетика и се характеризира с чисто чувство за композиционен баланс и ред, каза още Доус.

„Сотбис“ не разкрива самоличността на купувача. Смята се, че това е колекционер от Азия.

Мондриан се установява в Париж през 1912 г., след като е впечатлен от кубизма на ранния Пикасо и Жорж Брак. Започва да експериментира с абстрактни и фрагментарни начини за представяне на реалността. Използва само вертикални и хоризонтални линии.

Има само няколко художници, които застават толкова дръзко в историята на модерното изкуство. Стилът на Пийт Мондриан е единствено по рода си постижение в живописта, каза директорът на „Сотбис“ за Европа Оливър Баркър в свое прессъобщение. Творбата на Мондриан днес е също толкова витална, колкото е била преди 100 години.

Уникалният геометричен стил на Мондриан предшества абстрактното изкуство от 40-те и 50-те години на XX век., припомня БТА.

7,4 млн. долара за открадната от нацистите картина на Шагал

Картина на Марк Шагал - една от 15-те откраднати от нацистите творби, върнати от Франция на наследниците на ограбените семейства, беше продадена за 7,4 милиона долара на търг на аукционна къща "Филипс" в Ню Йорк, предаде Франс прес.

Предварителната оценка на творбата беше между 6 милиона и 8 милиона долара.

Продажбата беше осъществена в сезона на есенните търгове, по време на който водещите компании в бранша продават стотици произведения на изкуството за милиарди долари в рамките на няколко дни в Манхатън.
       
Във вторник вечерта тръжна къща "Филипс" продаде 46 творби за близо 139 милиона долара. Най-скъпата - монументалната картина на Сай Туомбли "Неозаглавена" (2005 г.), принадлежала навремето на френския бизнесмен Франсоа Пино, смени собственика си срещу сумата от 41,6 милиона. долара.

Картината "Бащата" на Марк Шагал, рисувана с маслени бои през 1911 г., е купена през 1928 г. от полския цигулар от еврейски произход Давид Цендер, който губи имуществото си, когато е принуден да се премести в гетото в Лодз. Музикантът е депортиран в концентрационния лагер Аушвиц, където съпругата и дъщеря му са убити. Цендер оцелява и през 1958 г. се мести във Франция, където умира през 1966 г., без да си върне картината.

Междувременно творбата се появява отново на изложби. Самият самият Марк Шагал я откупува, вероятно между 1947 и 1953 г., без да е запознат с историята й, според "Филипс" и френското министерство на културата.

След смъртта на родения в Русия художник във Франция през 1985 г., картината "Бащата" влиза в националните колекции през 1988 г., след което е предадена на Центъра "Помпиду" и е депозирана в Музея на изкуството и историята на юдаизма в Париж.

По-рано през годината Франция прие закон за връщането на 15 произведения на изкуството, принадлежали на еврейски семейства, ограбени от нацистите. 

Наследниците на Давид Цендер решават да продадат картината. Това е често срещан сценарий, когато произведението е върнато след дълго време и не може да бъде разделено, тъй като има много наследници, обяснява вицепрезидентът на тръжна къща "Филипс" Джеремая Евартс.

Картината - цветен и експресивен портрет на баща му, е нарисувана от Шагал в годината на пристигането му в Париж. Творбите му от този период са "рядкост", тъй като много от тях са унищожени, когато художникът напуска френската столица, за да се върне в Русия през 1914 г., добавя Евартс.

От "Филипс" не разкриват името на купувача - обичайна практика за тръжните къщи.