Френският президент Еманюел Макрон каза, че е "влязъл в контакт" с Полша и възнамерява да предизвика дискусия по информацията за попадналите на нейна територия руски ракети на срещата на Г-20 в Индонезия в сряда, предаде френската новинарска телевизия Бе Еф Ем. 

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин се очаква да говори с полския си колега по-късно във вторник, предаде Си Ен Ен, позовавайки се на европейски и американски официални лица. Председателят на външната комисия на Сената Боб Менендес обяви пред репортер на "Вашингтон пост", че руските ракети вероятно погрешка са попаднали на полска територия и препоръча на Русия да си признае грешката. Той подчерта, че ако Москва умишлено е атакувала Полша, тогава ще бъде активиран Член 5.

Военният министър на Латвия Артис Пабрикс обяви, че е редно да се активира Член 4 на Северноатлантическия договор и да се проведат консултации между държавите от алианса. Той също призова да се осигурят повече системи за ПВО на Украйна.

Обединеното кралство обяви, че е в "тясна връзка" със съюзниците след съобщенията за ракети паднали в Полша, каза говорител на британското външно министерство, цитиран също от Си Ен Ен.

Министър-председателят на Нидерландия Марк Рюте написа в Туитър, че "сега е важно да се установи какво точно се е случило".

Германската външна министърка Аналена Бербок заяви в същата социална мрежа:

"Наблюдаваме ситуацията отблизо и сме в контакт с полските ни приятели и със съюзниците от НАТО". 

Чешкият министър-председател Петър Фиала и президентът на Литва Гитанас Науседа излязоха с първи коментари след съобщенията за паднали руски ракети на територията на Полша, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Ако Полша потвърди, че ракети са паднали на нейна територия, това ще означава нова ескалация от Русия", написа Фиала в Туитър.

Науседа коментира ситуацията, като увери, че Литва стои солидарно до Полша.

"Обезпокоителни новини от Полша тази вечер. В близък контакт сме с полските ни приятели. Всеки сантиметър територия на НАТО трябва да бъде отбранявана", коментира Науседа също в Туитър".

"Румъния е изцяло солидарна с нашата приятелка и съюзничка Полша след обезпокоителната новина, свързана с експлозиите на нейна територия. Ние сме в контакт с нашите партньори и съюзници. Ние сме НАТО", написа в Туитър румънският президент Клаус Йоханис.