Председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов намекна, че третият мандат за съставяне на правителство би могъл да бъде по-успешен от първия.

Пред БНТ той изчисли, че вариантите пред президента за даване на трети мандат са три - БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България" (въпреки че има още две партии, които на теория биха могли да го получат - ДПС и "Възраждане").

"Всяка една от тези партии няма да подходи по начина, по който подходиха от "Продължаваме промяната", убеден е Йорданов.

И допълни, че те ще подходят по правилата, ще говорят с политическите партии (а не с отделни техни представители) и ще търсят консенсус за програма.

"БСП и "Демократина България" няма да подходят толквоа безотговорно", убеден е Йорданов.

По повод вчерашните покани от "Продължаваме промяната" за разговори с "Има такъв народ" той заяви, че вече няма за какво да се разговаря.

"Те казаха,че първо няма да разговарят с политически представители, натискаха отделни депутати. Накрая стигнаха до нас, когато им останаха по-малко от 24 часа", каза Йорданов.

Според него кандидатурата на Асен Василев за премиер и на Кирил Петков за министър са издигнати съзнателно, за да не се изпълни мандатът.

"Вече няма с кой да се виждаме, няма как да се виждаме с "Продължаваме промяната" с преговори за първи мандат. Самият факт, че Асен Василев и Кирил Петков са вътре обезмисля това. Действията им през тази една седмица, тормоз точно от тези двамата, обезмисля разговора", каза Йорданов.

Той отрече ръководството на "Има такъв народ" да е заплашвало своите депутати, каквито твърдения се появиха.

"Напуснахме коалицията не защото сме искали, а защото "Продължаваме промяната" нарушиха коалиционното споразумение", заяви за пореден път Йорданов.

Той изтъкна, че всички министерства, които е трябвало да се занимават с "изчегъртването" на ГЕРБ, са били под контрола на "Продължаваме промяната".

"За шест месеца нищо не свършиха", заяви Йорданов.

Според него Кирил Петков не се различава от лидера на ГЕРБ и бивш премиер - Бойко Борисов като манталитет.

"Той няма никакви спирачки. Не виждам полза да заменим един Бойко Борисов с друг Бойко Борисов. Може би трябваше по-рано да им кажа, че нещата не вървят в тази коалиция. Нашата вина е, че се съгласявахме, че гласувхаме противоконституционни неща", каза Йорданов.

Той отрече твърденията, че "Има такъв народ" не е поставила на дневен ред свои важни послания като мажоритарния вот, например. И дори се скара на журналистката от БНТ, която му постави въпроса. Според Йорданов за мажоритарен вот трябва да се напише нов Изборен кодекс.

"Ние сме единствената партия, която от субсидия 8 лв. взема само 1, а останалие ги връща в бюджета", изтъкна той.