В съвместно изявление "Продължаваме промяната" и "Демократична България" заявиха, че няма да участват в заседанията на парламента, докато промените в Изборния кодекс влязат на второ четене, и че няма да преговарят с БСП за създаване на правителство, ако оттам продължават да подкрепят връщането на хартиената бюлетина. От "Продължаваме промяната" отмениха и насрочената за днес среща с ДПС за бюджета.

Съпредседателят на партията Кирил Петков заяви, че в правната комисия на парламента снощи е било извършено предателство срещу честния вот на българските граждани.

"Реално, хартиената коалиция ГЕРБ-БСП-ДПС каза на българите в България - ние ще решаваме вместо вас, а на българите в чужбина - не се интересуваме от вас", каза Петков.

И допълни:

"БСП трябва да знае, че, ако тези решения се гласуват и в зала, ние няма да влизаме в коалиционни преговори с тях, независимо в кой мандат - те имат избор, решението е тяхно. Ако решат да подкрепят промените и в залата, те заявяват ясно на своите избиратели - ние се връщаме трайно и обратно в статуквото, там, където цари задкулисието."

Петков заяви, че "демократичната общност няма да разреши това да стане задкулисно, тихо, никой да не разбере"

"В знак на протест" заради приетите от ГЕРБ, ДПС и БСП предложения, "Продължаваме промяната" и "Демократична България" няма да бъдат в пленарната зала докато не се стигне до окончателното второ гласуване от Народното събрание на промените в Изборния кодекс.

Този бойкот ще продължи до утре, когато се очаква налагащото се мнозинство да включи широкия кръг от промени в дневния ред на парламента.

"Това, което се случи, далеч надхвърли връщането на хартиената бюлетина, за което беше обявена законодателната инициатива на БСП. Видяхме много сериозна ревизия на целия процес, без никакво обществено обсъждане, при много сериозни нарушения на процедурата, Това е демонстрация на сила, демонстрация на наличие на мнозинството на реванша".

Това каза съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

Другият съпредседател Атанас Атанасов заяви, че тази нощ е била "нощта на хартиената бюлетина".

"Миналите избори ги купиха, тези искат да ги откраднат - няма да позволим", категоричен беше той.

Малко след това от ГЕРБ-СДС също направиха изявление. И декларираха, че са готови да оттеглят някои свои предложения - като премахване на изборен район "Чужбина", премахване на обществения съвет към ЦИК.

От ГЕРБ на артикулираха ясна позиция по отношение на запазването на машинното гласуване, но от думите им, както и от тези на лидера им Бойко Борисов преди това, стана ясно, че и по тази тема са склонни на преговори.

Относно Обществения съвет, Десислава Атанасова заяви пълна готовност да оттеглят своето предложение и той да бъде възстановен не само във вида, в който е съществувал, а дори в по-широк състав. Тя каза да има дебат по темата район "Чужбина" тогава, когато някои от оспорващите това предложение даде ясен, точен отговор откъде в България ще бъдат отнети мандати, за да осигурят избор от този район.

"Темата за гласуването на хартия и с машина е тема, по която ние сме говорили много", посочи Атанасова.

Според нея в момента са обсъждали и подкрепили проект на БСП за даване на възможност на българските избиратели да имат избор дали ще гласуват с хартиена бюлетина или с бюлетина от машинно гласуване.

Атанасова каза, че единственото, което се променя при гласуването с машината, е по отношение на преброяването и поясни, че флашките се заместват от физическо преброяване на хартиен носител на вота на българските граждани.

"Премахнахме т. нар. тъмна стаичка, има само параван, зад който ще се гласува, осигурихме видеонаблюдение на процеса по преброяване на бюлетините. Ако това не е прозрачност, не знам кое е", заяви Атанасова.

Тя отбеляза още, че машината не произвежда недействителни бюлетини.

Атанасова изрази готовност за разговори по всякакви теми, включително и за Изборния кодекс.

От ДПС също се включиха в изявленията по темата. Те поканиха лидерите на парламентарно представените партии на разговор за това как да се гарантира честността на вота и да се върне доверието на гражданите в изборните резултати. Едновременно с това заявява готовност да свикат протести, по-масови от противниците на промените в Изборния кодекс.

За протести заговори малко преди това Андрей Гюров от "Продължаваме промяната".

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ отправи нападки към ръководството на "Продължаваме промяната".

"С ясно съзнание, нарушавайки конституцията и законите те се включиха в политическите процеси в България и живеят с представата, че историята започва от тях и властта им се полага независимо от това дали гражданите са гласували за тях. За тях е по-важно венецуелската машинация да произведе властта, а не доверието на гражданите. Ние от ДПС нямаме претенциите историята да започва от нас, но опитваме да сме последователни на терена на политиката", каза Карадайъ.

И допълни, че ДПС се състои от загрижени хора, които търсят защита на демокрацията, заедно с тези, които са платили високата цена да има демокрация в България и ще защитава демокрацията и занапред.