Русия е изпратила американската баскетболна звезда Бритни Грайнър в наказателна колония, където тя трябва да излежи деветгодишната си присъда по обвинение в незаконен трафик на канабис, предаде Ройтерс.

Грайнър, която е двукратна олимпийска златна медалистка, е отведена в женската изправителна колония ИК-2 в Явас, регион Мордовия, на около 500 километра югоизточно от Москва, съобщи агенцията, позовавайки се на анонимен източник. 

През октомври руски съд отказа да намали присъдата на Грайнър. Тя беше преместена от център за задържане близо до Москва на 4 ноември, за да бъде отведена в неуточнен тогава затвор.

През август тя беше осъдена на девет години затвор по цитираното обвинение след ареста й на московско летище през февруари с флакони, съдържащи масло от канабис в багажа й. 

Руските власти не дават информация за нейното местонахождение от близо две седмици, но източникът е казал пред Ройтерс, че тя е била отведена в споменатата колония. Тя е в същия регион, където друг американец, Пол Уилън, излежава 16-годишна присъда в друго затворническо селище, след като беше осъден по обвинения в шпионаж, които той отхвърля.

Запитан за случая на Грайнър, говорител на Държавния департамент на САЩ каза:

„Ние знаем за съобщенията за нейното местоположение и сме в чести контакти с правния екип на г-жа Грайнър. Въпреки това, Руската федерация все още не е предоставила официално уведомление за подобно преместване на гражданин на САЩ, срещу което ние категорично протестираме. Посолството продължи да настоява за повече информация относно нейното преместване и текущото й местоположение.“

Затворниците в руските наказателни колонии са принудени да работят дълги часове срещу оскъдно заплащане. Бивши затворници и правозащитни групи описват условията там като сурови и нехигиенични, с малък достъп до медицински грижи, отбелязва Ройтерс.

Русия и Съединените щати са обсъдили размяната на Грайнър и Уилън, бивш американски морски пехотинец, за руски търговец на оръжие, който е в затвора в Съединените щати, но сделка не се е осъществила заради повишеното напрежение около руското нахлуване в Украйна.

По време на процеса си Грайнър, която игра извън сезона на САЩ за руски отбор, каза, че е използвала легално канабис за медицински цели - за обезболяване при травми, но не е искала да наруши закона и е направила неволна грешка, като е опаковала флаконите в багажа си .