Три опита за събиране на кворум бяха нужни на Народното събрание днес, след като "Продължаваме промяната" и "Демократична България" бойкотираха заседанието на парламента след скандалните промени в Изборния кодекс, приети на правна комисия.

Сутринта и първата партия в парламента - ГЕРБ, нямаше достатъчно хора за кворум, тъй като много от депутатите бяха на спешна пресконференция на Борисов в централата им. В 11 ч все пак те се появиха в парламента и успяха да съберат 155 души за кворума и началото на заседанието.

Преди това председателката на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова покани председателите на всички парламентарни групи на среща в 10:30 часа, на която да изяснят един-единствен въпрос:

"Ще работим ли заедно за българската държава и за българските граждани или отиваме на поредните предсрочни парламентарни избори?"

На поканата й се отзоваха всички без ПП и ДБ. Кирил Петков коментира в кулоарите:

"Държим да видим оттеглянето на целия законопроект за ИК. Ако „хартиената коалиция” оттегли среднощните си безумия, ние още днес ще влезем в зала.

Още днес те могат да изтеглят своите предложения и заедно с обществените организации можем да стартираме дебата отново."

Очаквано, след началото на заседанието Десислава Атанасова нападна отсъстващите партии, като обяви, че искали "машините на Мадуро".

Петков още преди това обаче отбеляза:

"Министерският съвет на ГЕРБ избра и гласува тези машини за гласуване. Не Мадуро, а Борисов ги избра. ЦИК, с председател от квотата на ГЕРБ, ги избра."

Йордан Цонев от ДПС не пропусна да повтори тезата на Движението за 100-ен път - че те са предложили 100% машинно гласуване с машини за преброяване на хартиените бюлетини.

"Но кои машини - машините, с които гласува половин Америка, или машините, с които гласува Венецуела", отбеляза той.

Всъщност в САЩ се ползват както машини за преброяване - в някои щати, така и машини на Smartmatic - венецуелската компания, която произведе машините в България. С машините за преброяване не се гласува - те служат само за броенето.