Антимикробната резистентност (АМР) е нарастваща заплаха за човечеството и трябва да бъда направено повече за запазването на живота на хората от тази заплаха, обявиха във вторник в Женева от Световната здравна организация (СЗО), цитирана от ДПА.

Оттам призоваха дарителите да ускорят разработването на нови ваксини, да проверят как да се подобри ефективността на създадените досега ваксини срещу АМР, и да намерят начини за разпределянето им по света, така че инфекциите да бъдат предотвратени. Според СЗО натрупаният опит в създаването, тестването и разпространението на ваксините срещу коронавируса трябва да бъде приложен при АМР.

Терминът антимикробна резистентност или резистентност към антимикробни препарати се отнася за бактерии и други патогенни организми, които заради настъпили в тях генетични промени вече не са податливи на лекарства. Освен бактериите способност да изработват АМР след време имат също вирусите, гъбичките и паразитите. В такива случаи инфекциите водят до тежки последствия и даже смърт.

Резистентност се получава до голяма степен при неправилно прилагане на антибиотици - прекалено често или в погрешни дози. Това способства подбора на патогени, изработили си резистентност, които се мултиплицират и разпространяват. СЗО е съставила приоритетен списък от 12 устойчиви бактерии, като призовава за създаването на антибиотици за борба с тях, съобщава БТА.