След 11 години и редица необяснени и до днес забавяния, интерконекторната газова връзка между Гърция и България започна своята търговска експлоатация. По нея страната ни ще получава 1 млрд. куб. метра газ от Азербайджан, който е много по-евтин от всички алтернативи и ще направи България още по-конкурентна.

Събитието за старта на интерконектора се проведе в зала 3 на НДК и бе домакинствано от президента Румен Радев, а официални гости бяха председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, президентите на Азербайджан, Сърбия и Република Северна Македония, както и премиерите на Гърция и Румъния.

По официална информация от шефа на "Булгартрансгаз", количествата газ по тръбата вече текат към България от 7:00 ч. на тази сутрин. 

Водещ на специалното събитие бе членът на Управителния съвет на Българската народна банка Илия Лингорски, който нарече днешния ден "исторически" за енергийната сигурност на региона. 

Първи думата взе служебният премиер Гълъб Донев, който заяви:

"Веднага след като поех поста нашето правителство се фокусира върху компенсирането на забавянията, които бяха натрупани от предишните периоди, за да завършим в срок. Написахме си домашната работа. Това, което бе полезно бе съвместната работа между България и Гърция. И от днес IGB е операционно готов."

И продължи:

"Съществуването на интерконектора ни прави по-малко уязвими, подобрява позицията ни при преговори и е особено важно в сегашната ситуация за България. Икономическите ползи са много големи, а за Гърция и България това не е само търговско споразумение, а доказателство за сътрудничество. "

Донев подчерта, че връзката ще помогне на цяла Европа и че ще отговори на енергийната стратегия на цяла Европа. 

След това думата поеха изпълнителните директори на компанията-оператор - Теодора Георгиева и Джордж Сатлас. 

"Днес навлизаме в ключов етап от развитието на енергийанта сигурност на целия регион. Началото на търговските операции започва след трудни предизвикателства и след работата на правителствата на Гърция и България и на всички специалисти. Искам да благодаря на президента Румен Радев за неговата отдаденост за завършването на този проект преди отоплителния сезон", започна Георгиева. 

Тя благодари и на Европейската комисия, и лично на Урсула фон дер Лайен. Разказа, че когато е започнала работата по проекта, много хора не са вярвали, че той може да се завърши, но и подчерта, че успехът му се дължи на лидери и на хора с изключителна воля това да се случи. 

По думите ѝ, работата не свършва тук, защото до 2024 година трябва да се изградят компресорни станции и да се увеличи капацитетът на интерконектора до 5 млрд. кубически метра общо при 3 млрд. куб. метра в момента. 

Своите благадарности към правителства, експерти, инженери, подизпълнители и директори изказа и директорът на компанията от гръцка страна. Той също подчерта колко трудно е било осъществяването на проекта, особено в неговата техническа част. 

"Разчитахме на силата на единството. Както ни казваха хората - ако искате да вървите бързо, вървете сами. Ако искате да вървите надалеч, вървете заедно", завърши той.

Дойде време и на големия почетен гост на церемонията - председателката на Европейската комисия Урсула Фон дер Лайен. Тя започна словото си с факта, че проектът стои на масата от над 10 години и припомни, че идеята за него дойде през 2009 година, когато "Газпром" отново спря доставките до страната ни - без причина. 

"Искам да поздравя всички български и гръцки правителства, че постигнаха този успех. ЕС подкрепя този проект и политически, и финансово. Бих казала, че днес започва нова ера за България и Югоизточна Европа. България получаваше 80% от газа си от Русия, но това бе преди Русия да започне ужасяваща война срещу Украйна. Този газопровод променя ситуацията. Този проект означава свобода, свобода от руски газ. Наистина интерконекторът може да покрие цялото потребление на газ за България (б.р. - това не е точно така, покрива 1/3 от потреблението ни)", заяви Фон дер Лайен. 

И припомни, че ЕС е подкрепил проекта от самото му начало  и го е финансирал с 250 милиона евро.

"Ние сме изправени на критичен кръстопът. Енергийната криза е сериозна, ще се справим, но е сериозна. Тя изисква обща реакция от Европа, която да позволи да се намалят разходите за хората и бизнеса. Вече предприемаме стъпки", каза тя. 

И припомни за вчерашното решение да се изземат печалби от компаниите в енергетиката и да се определят квоти за икономии от електрическата енергия. 

"Ние ще направим всичко, за да намалим цените, които отслабват нашите икономики и ще го направим като европейци!"

След председателката на ЕК, думата взе и президентът на Азербайджан Илхан Алиев. Той заяви, че енергийната сигурност е част от националната и припомни, че сегашната ситуация го потвърждава. И припомни, че скоро страната му ще отвори нови газови полета и така ще може да се доставя повече до Европа, именно през тръбата на интерконектора. 

След Алиев, на трибуната излезе един от основните герои на деня - гръцкият премиер Кириакос Мицотакис. Той каза, че интерконекторът "драматично променя енергийната карта на региона". 

"Променя ситуацията и за Европа, защото ще подсилим сигурността на доставките. Както казахме, това е комбинация на сътрудничеството между нашите две правителства. Аз работих много интензивно с моите колеги Борисов, Петков и техните правителства и всички осъзнаваме геополитическия смисъл на това мероприятие. Интерконекторът разкъсва здравата хватка на Русия върху енергийните доставки", подчерта Мицотакис. 

И заяви, че това е тръбопровод, който свързва европейски държави, споделящи и еднакви ценности и че той е израз на увереността на Европа, че ще се справи с предизвикателствата на бъдещето. 

Сръбският президент Александър Вучич заяви, че никой не е предполагал колко важен ще бъде този проект, когато работата по него започва. Припомни обаче, "Радев, Борисов, Мицотакис, Петков го виждаха по-различно и вече могат да се възползват от него". Изрази надежда, че интерконеторът между България и Сърбия ще бъде готов скоро и че до година ще може да се празнува и той, но този път в Сърбия.

"Ще имаме трудна есен и трудна зима, надяваме се, че няма да е толкова трудно, точно както каза г-жа Фон Дер Лайен. Чудех се как тя ще се държи с мен, малко се чувствах като черната овца в компанията. Но тя се отнесе чудесно с мен, помогна ни много за изграждането на връзката с България  и със Северна Македония", изненадващо обяви той. 

Вучич се обърна и към Илхан Алиев, когото нарече "суперзвезда" в Европа. 

"Сега сте много популярен", през смях обяви той. Това изречение предизвика смях и на лицето на самия Алиев. 

Сръбският президент не пропусна и да си поиска помощ в енергийната криза от Европейския съюз, защото "тогава ще бъдем още по-благодарни".

Все толкова духовит остана и мекедонският президент Стево Пендаровски, който пък обяви, че Илхам Алиев май си е сменил телефонния номер, защото вече станал толкова важен, че никой не може да го намери.

Накрая думата взе и президентът Румен Радев. Той говори след всички други лидери започна с цитати от Шекспир. Първата му дума бе "Най-сетне". Радев говори най-дълго и най-отнесено, като засегна всички теми в енергетиката - ядрена енергия, въглъща, ВЕИ. 

"Сигурен съм, че днешното събитие не е само една церемония за откриването, защото заедно с нашите продуктивни и двустранни срещи, това е една полезна дискусия, която ни подготвя за бъдещето. Чрез стратегическото сътрудничество между България и Гърция можем да постигнем стабилност в региона, смята Радев. Отдавна го чакахме този интерконектор"

Предизвикателствата

Междусистемната газова връзка е с дължина от 182 км, като 140 от тях са на българска територия. Интерконекторът  е проектиран за пренос на природен газ между двете страни, чрез свързване с националната газопреносна мрежа на "Булгартрансгаз" ЕАД, в близост до Стара Загора и с газопреносната мрежа на "ДЕСФА" С. А. - Гърция в района на Комотини.

Договорът беше, на практика, подписан още през 2013 година, макар за него да се говори поне от 2010 година. По план азерският газ трябваше да потече към България още през 2019 година, но няколко поредни забавяния, за които и до днес няма логично и пълно обяснение, стопираха процеса.

Изпълнението вървеше бавно и тромаво, за разлика от това на руския геополитически проект "Турски поток 2", който у нас бившият премиер Бойко Борисов наричаше "Балкански поток". Той бе построен едва за година, макар да няма никакво отношение към родната мрежа. 

Договорът с Азербайджан ще осигури изключително ниски цени за пълното количество от 1 млрд. куб. метра газ, вероятно едни от най-ниските цени в света в момента. Количеството е равно на около 30% от годишното ни потребление и може да покрие нуждите на топлофикациите. Веднъж влязъл в микса, азерският газ ще свали цената за всички потребители и това е вече видно след като "Булгаргаз" обяви, че за октомври цената ще падне под 240 лв. за мегаватчас, което е намаление с около 30%.