Мач на Световно обикновено означава пълен стадион. Често напълно разпродаден, с черни борси и т.н. Разбира се, има изключения, понякога виждаме празни места, особено когато играят не толкова комерсиални отбори.

Виждахме празни места най-вече на последните Мондиали в Русия, Бразилия, Южна Африка…

Видяхме го обаче снощи още в двубоя на откриването на Катар 2022 между тима на домакините и Еквадор. Това е необичайно, на първите мачове, предшествани от пъстро шоу, се ходи дори само от любопитство, организаторите са раздали хиляди билети и покани на спонсори. Най-важното - какъв домакин си, ако собствената ти публика не може да напълни стадиона?

Снощи катарците обявиха, че всичките 67 372 седящи и покрити места на стадион “Ал Баит” са били разпродадени и заети. Снимки и видеозаписи обаче показват, че това далеч не е така. “Бели петна” личат още на откриването и в началото на двубоя. Още преди Еквадор да вкара два гола и покаже, че е далеч по-добър. А когато това стана - на полувремето суперсъоръжението остана наполовина празно.

Много от местните си тръгнаха, което може би бе предизвикано и от проблемите с транспорта, за които алармираха журналисти от цял свят. Вчера пътят до арената в Ал Кор е отнел часове, като организаторите изглежда се провалиха и в това, след като допуснаха пренаселване на фензоната.

Катар стана първият домакин в 92-годишната история на Световните първенства, който започва със загуба участието си и може да сподели съдбата на Република Южна Африка, който засега е единственият домакин, който не успява да премине първия кръг на турнира.

Носителят на световната титла с Германия от 2014 година Кристоф Крамер направи подобно сравнение пред телевизия ZDF.

Република Южна Африка също имаше затруднения като домакин на Мондиал 2010, но някак остави чувството, че страната е зад отбора, а с духа и емоцията на феновете може да създадеш впечатление за сила. Сега нямахме подобно чувство“, каза Крамер, цитиран от БТА.

Според английската телевизия BBC, ранното напускане на феновете е допринесло за бледата атмосфера на терена и извън него, но селекционерът на домакините Феликс Санчес настоя, че атмосферата е била чудесна и е усещал подкрепа от трибуните.

„Почувствахме подкрепата и се надяваме в следващия мач да направим хората горди. Убеден съм, че те ще продължат да ни подкрепят до края на турнира. Съжаляваме, че не успяхме да допринесем за чудесната атмосфера, но знаехме, че това може да се случи“, обясни треньорът.

Феновете на Еквадор: Искаме бира!

Както е известно, два дни преди старта на Мондиала организаторите забраниха продажбата на бира и друг алкохол на стадионите. Там може да се купува единствено безалкохолно пиво.

В края на първото полувреме снощи колоритните привърженици на Еквадор, облечени в жълто, показаха чувство за хумор и започнаха да скандират "Queremos cerveza, queremos cerveza" ("Искаме бира, искаме бира”).

Техните скандирания и подкрепа също доминираха от средата на първото полувреме - както техните любимци на терена.