Най-голямата социална мрежа Facebook тества неочаквана функция - възможност всеки потребителски акаунт да има до 5 различни профила в платформата, съобщи Bloomberg.

"За да помогнем на хората да настроят своето преживяване на базата на интереси и отношения, тестваме начин за тях да имат повече от един профил, вързан към конкретен Facebook акаунт", коментират от социалната мрежа.

Засега не е ясно какъв ще е обемът на теста - вероятно той се провежда само в САЩ - и дали ще види бял ден на глобално ниво. 

Но тази функционалност нарушава основен принцип на социалната платформа - че към един акаунт има само един профил. И може да улесни троловете в създаването на фалшиви акаунти. От друга страна Instagram има подобна функция от години, но тази платформа на същата компания - Meta, не е ориентирана в такава степен към разпространяване на информация.

Тестът е пореден опит на Марк Зукърбърг да направи оригиналната си платформа по-привлекателна за младежите - които най-често ползват TikTok, Snapchat и други конкурентни платформи. Създателят на социалната мрежа призна, че работи именно върху такива промени, включително и нов, по-свеж дизайн. Facebook отдавна страда от плавен спад в употребата от потребителите си - почти всички го имат, но много го ползват почти минимално.