Зам.-председателят на "Има такъв народ" и председател на парламентарната група на партията - Тошко Йорданов, правел крачка назад. 

Така председателят на бюджетната комисия Любомир Каримански (ИТН) тълкува поведението на съратника си след проведените вчера при президента Румен Радев консултации за правителство преди връчването на третия мандат. Йорданов, редом до лидера Слави Трифонов, е един от хората, с които "Продължаваме промяната" не желаят да седнат на масата на преговорите за съставяне на кабинет. Вчера Йорданов допусна, също като "Демократична България", че в евентуалният нов състав на Министерския съвет трябва да влязат технократи, а политическите лидери да отстъпят.

Това правело Каримански оптимист, че може да се състави правителство - отново от 4-те формации - ПП, ДБ, БСП, ИТН.

"Има шансове. Позитивно съм настроен и съм оптимист. Не за друго, а защото виждам и колегите от ДБ и БСП, че имат желание за съставянето на правителство, а и защото постъпват отговорно и осъзнават отговорността. Това е отговорното поведение - да има кабинет с третия мандат. Затова разглеждаме като един общ мандат между всички коалиционни партньори, които бяхме в началото. Нямаме фискация мандатът да е у ИТН. Която и да е от другите политически сили да имат мандата, смятаме, че желанието да има правителство ще е факт", заяви пред БНТ Каримански.

От партията смятат, че е редно на преден план да излязат експертите, а не политическите лидери. Каримански посочи, че именно затова Слави Трифонов не е начело на преговорите, а вчера и Тошко Йорданов е дал знак, че политическите фигури трябва да се отдръпнат.

"Когато едни лидери направят крачка назад, е редно и другите лидери да направят крачка назад. По-доброто е крачка назад на всички лидери и нека технократите и тези, които наистина прилагат стандартите, да заемат тяхното място", призова Каримански.

За да участват в евентуален кабинет с третия мандат, от ИТН държат на подробна управленска програма и ясно разписан комуникационен план между коалиционните партньори, "за да не се скъса пак връзката" между партиите в управлението. Каримански посочи, че изготвената от ПП, БСП и ДБ програма по същество е тази, която се е обсъждала и в четворния формат на коалицията.