Двама евродепутати от БСП подкрепиха резолюция на Европейския парламент, призоваваща за мащабно увеличаване на военната помощ за Украйна.

Това става ясно от проверка на поименното гласуване.

Двамата, гласували „за“, са Петър Витанов и Цветелина Пенкова. Витанов оглавява нашата делегация в парламевнтарната група на Прогресивния алианс на социалистите и демократите (СиД).

Останалите трима български социалисти – Сергей Станишев, Елена Йончева и Иво Христов, не са участвали във вота.

Не са гласували също така Илхан Кючюк от ДПС и либералната група „Обнови Европа“ и Ева Майдел от ГЕРБ и Европейската народна партия (ЕНП).

Останалите 10 български евродепутати са подкрепили резолюцията. Така „за“ са гласували общо 12 български представители.

Текстът бе приет с 504 гласа „за“, 26 „против“ и 36 „въздържал се“.

От БСП всъщност са гласували против военната помощ. Но изменението е одобрено

Петър Витанов и Цветелина Пенкова са гласували против изменението, призоваващо за увеличена военна помощ за Украйна. Това изрично уточни Витанов пред Клуб Z. Нещо нповече - двамата са подкрепили изменение, предложено от радикалната левица, в която се призовава за търсене на дипломатическо решение. То обаче не е събрало достатъчно гласове и не е било прието.

За сметка на това изменението за военната помощ е минало.

Резолюцията

Евродепутатите призовават всички държави и международни организации да осъдят категорично фиктивните референдуми в Украйна и опита на Русия да придобие територия със сила.

Държавите членки на ЕС и другите страни, подкрепящи Украйна, трябва да увеличат значително военната си помощ, особено в областите, в които това е поискано от правителството в Киев.

Страните от ЕС и международните партньори да подготвят бърз и решителен отговор, ако Русия нанесе ядрен удар срещу Украйна, настояват още депутатите. Всеки опит на Москва да представи нападенията над окупираните територии като нападение срещу Русия и следователно като основание за ядрено нападение е незаконен и необоснован и няма да възпре ЕС да продължи да предоставя помощ на Украйна за нейната самоотбрана.

Членовете на ЕП осъждат военната мобилизация в Русия и мерките, принуждаващи жителите на временно окупираните територии на Украйна да служат във въоръжените или помощните формирования на Русия. Такива действия са забранени от Четвъртата Женевска конвенция.

Депутатите също така искат увеличаване на подкрепата за страните от Южен Кавкадз и Централна Азия, изпитали приток на руски граждани, по-специално Грузия, Казахстан, Узбекистан, Армения и Киргизстан.

Има все повече предположения, че експлозиите по газопроводите на “Северен поток” са резултат от координирани и умишлени действия от страна на държавен участник. Страните членки на ЕС трябва да  разглеждат защитата на европейската критична инфраструктура като приоритет, да повишат нейната устойчивост срещу външни атаки и да продължат да подкрепят устойчивостта на партньорите от Източна Европа и Западните Балкани.

Накрая членовете на ЕП призовават за създаването на ad hoc международен трибунал за агресията срещу Украйна с цел наказателно преследване на руския президент Владимир Путин и всички руски цивилни и военни длъжностни лица и техните марионетки, отговорни за ръководството, започването и осъществяването на войната в Украйна.

Еволюцията на БСП

На 1 март за първи път и петимата евродепутати от БСП подкрепиха резолюция срещу Русия. Това стана седмица след нахлуването в Украйна на 24 февруари. Евросоциалистите ни обаче не бяха съгласни с текстове, в които се призовава за увеличаване и ускоряване на оръжие и военно оборудване за Украйна. Те бяха и против ограничаването на износа на руски петрол и газ.

Месец по-късно Сергей Станишев, Петър Витанов и Цветелина Пенкова подкрепиха резолюция, призоваваща за пълно ембарто върху вноса на нефт, въглища, ядрено гориво и газ с произход от Русия.

До началото на агресията българските социалисти в ЕП гласуваха или „против“, или с „въздържал се“ резолюции, насочени срещу Русия, или изобщо не участваха във вота.

През 2019 г. БСП бе единствената партия от групата на СиД, от чиято делегация нито един депутат не подкрепи резолюция по повод 80-годишнината от пакта „Молотов-Рибентроп“, довел до Втората световна война.