Външните министри на България и Република Северна Македония Теодора Генчовска и Буяр Османи подписаха двустранния протокол към чл. 12 на Договора за добросъседство и приятелство.

Документът ще бъде част от преговорната рамка на Скопие за еврочленство и съдържа мерки за учебните програми по история, говора на омразата и културата.

"Беше отчетен прогресът във всички секторни групи. Постигнатите споразумения и договорености трябва да бъдат претворени на практика. Това е сериозен ангажимент и на двете държави.

"Експертите от МВнР остават в готовност да продължат на ниво работни групи. България е държавата, която най-силно подрепя европейската интеграция на Република Северна Македония. От тук насетне им пожелаваме успех по пътя който отдавна искат да поемат".

Това каза Теодора Генчовска. Буяр Османи благодари и изрази задоволство. Според него разговорите са били конструктивни и се отваря нова глава в отношенията между двете държави.

"За нас е историческа възможност, че след 17 години кандидатски статус, добиваме възможност да почнем преговорите. Целта е да преодолеем всички пречки", каза Османи.

Второто заседание на Съвместната междуправителствена комисия се състоя днес в Министерството на външните работи в София. В рамките на срещата беше направен преглед на изпълнението на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество и бяха договорени мерките за неговото ефективно изпълнение през следващия период.

Това е вторият протокол, подписан между двете страни. Първият протокол от първото заседание на Съвместната междуправителствена комисия между България и Северна Македония е подписан на 10 юни 2019 г. в София. Оттогава досега комисията не е имала заседания.

Събранието на Република Северна Македония вчера даде зелена светлина на правителството да приеме т.н. "френско предложение". Решението мина с гласовете на управляващия Социалдемократически съюз на Македония и албанските партии от управлението и опозицията.

Именно по тази процедура, след като Скопие и София подпишат двустранен протокол, може да бъде одобрена преговорната рамка на Северна Македония с ЕС.

Това вероятно ще стане утре, когато ще се съберат постоянните представители на страните членки в Брюксел. Те трябва да дадат зелета светлина. Не се очакват спънки, споделиха за Клуб Z дипломати в столицата на Европа.
А междуправителствената конференция трябва да започне във вторник.

На практика обаче първата междуправителствена конференция няма да е същинското начало на преговори на Скопие с Брюксел. Това ще стане, едва когато властите в Скопие променят Конституцията си и впишат българите наравно с останалите народности елементи.

В хода на бъдещите преговори Европейската комисия ще следи дали се спазват въпросите на добросъседство, а България по всяко време ще може да наложи вето.

Малко след подписването Генчовска заяви, че протоколът "съдържа изключително амбициозни краткосрочни и дългосрочни мерки, които имат за цел да решат много от отворените въпроси"

"Не е документ сам за себе си, той е интегрална част от пакета на т.нар. френско предложение, преговорната рамка и заключенията на съвета. Продължаваме работата на ниво експертни групи", каза Генчовска.

Тя изтъкна отново, че промяната на Конституцията и вписването на българите не само в нея, но и в законодателството, е условия за същинско започване на преговорите на Скопие с ЕС.

Генчовска отказа да каже какво конкретно пише в протокола преди да се извърви цялата европейска процедура в следващите дни. Преди време тя заяви, че има джентълменска договорка с Османи по този въпрос. Днес наблегна, че ние сме една от най-старите държави в Европа, с традиции и призова "да уважим това, което предстои".

"В протокола, който днес беше подписан, има конкретни срокове. Част от тях свързани с преговорната рамка, там също има механизъм, който да проследява неговото изпълнение. Останалите страни трябва да следят, не е просто двустранен протокол. Това е най-ценното на т.нар. френско предложение", каза Генчовска.

Според нея промяната на конституцията в Скопие може да отнеме три месеца, но може и 2 години.

"Няма промяна във френското предложение. Преговорната рамка е такава, каквато ни беше предоставена. Това политическо говорене е било насочено към тяхната (на Република Северна Македония - б.р.) общественост. Не е имало промени".