Държавният глава Румен Радев ще връчи третия проучвателен мандат за съставяне на правителство на БСП, съобщиха от президентството. Това ще се случи на 18 юли, понеделник, в 17:00 часа. Социалистите все още не са посочили предложение за премиер, но при дискусиите с държавния глава изтъкнаха, че той трябва да бъде от "Продължаваме промяната". Левицата, за разлика от "Демократична България" и "Има такъв народ", обяви, че предпочита бъдещият кабинет да бъде политически, вместо експертен.

 
Външните министри на България и Република Северна Македония Теодора Генчовска и Буяр Османи подписаха двустранния протокол към чл. 12 на Договора за добросъседство и приятелство. Документът ще бъде част от преговорната рамка на Скопие за еврочленство и съдържа мерки за учебните програми по история, говора на омразата и културата. "За нас е историческа възможност, че след 17 години кандидатски статус, се сдобихме с възможността да започнем преговорите", обяви Османи.
 
Изборът за потенциален български министър-председател предизвиква несъгласие дори на вътрешнопартийно ниво. В началото на деня бившата председателка на НС Ива Митева посочи имената на Даниел Лорер и Никола Минчев.
 
 
Часове по-късно обаче тя бе "коригирана" от председателя на ИТН Тошко Йорданов. Той изрази несъгласие с твърдението, че Никола Минчев може да се превърне в обединителна фигура за четирите партии от предишния кабинет. По адрес на депутата от ПП Йорданов каза, че е "много симпатичен млад мъж", който обаче "нарушава правилника на НС доста често, а веднъж – доста брутално".
 
 
Слуховете за влошеното здраве на Путин са силно преувеличени. Това обяви началникът на щаба на отбраната на Великобритания адмирал Тони Радакин. Той посочи, че Путин е в състояние да потуши всяка опозиция и олицетворява йерархията във властта. Никой на върха няма мотивация да предизвика президента, увери адмиралът.