Върховният съд на Обединеното кралство постанови днес, че шотландското правителство не може да проведе втори референдум за независимост през следващата година без одобрението на британския парламент, нанасяйки удар на надеждите на националистите да проведат вот през 2023 г.

През 2014 г. шотландците отхвърлиха прекратяването на повече от 300-годишния съюз с Англия с 55% до 45%, но активистите за независимост заявиха, че обостоятелствата са променени от гласуването две години по-късно Великобритания да напусне Европейския съюз. Мнозинството шотландски избиратели се противопоставиха на Брекзит.

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън, лидер на подкрепящата независимостта Шотландска национална партия (СНП) обяви по-рано тази година, че възнамерява да проведе съвещателен вот за независимост на 19 октомври 2023 г., но той трябва да бъде законен и международно признат.

Британското правителство в Лондон обаче каза, че няма да даде разрешение за друг референдум, посочвайки, че това трябва да бъде събитие, което се случва веднъж на поколение.

Проучванията сочат, че гласоподавателите остават разделени поравно за това дали подкрепят или не независимостта и е трудно да се предвиди победителят от евентуално гласуване.

Най-високопоставеният юрист на шотландското правителство беше попитал Върховния съд на Обединеното кралство дали шотландското правителство може да приеме законодателство, проправящо пътя за съвещателен втори референдум без одобрението на парламента на Обединеното кралство.

Съдът постанови в сряда, че не може.

„Шотландският парламент няма правомощието да издава закони за референдум за независимост на Шотландия“, каза Робърт Рийд, председател на Върховния съд на Обединеното кралство.

Съгласно Закона за Шотландия от 1998 г., който създаде шотландския парламент и прехвърли някои правомощия от Уестминстър, всички въпроси, свързани със Съюза на кралствата Шотландия и Англия, са запазени за парламента на Обединеното кралство.

След решението в сряда Стърджън написа в Tуитър, че е разочарована, но че ще уважи решението на съда.