ЕС трябва да гарантира, че всяка стагнация или отстъпление в страните кандидатки по отношение на реформите, свързани със Съюза, се санкционира в реално време.

Същевременно Брюксел трябва да възнаграждава кандидатките, когато те постигат устойчив напредък, включително чрез постепенното им въвеждане в единния пазар на ЕС.

Това се казва в приета днес препоръка на Европейския парламент за новата стратегия на разширяване на ЕС. Евродепутатите одобриха доклада на хърватския социалист Тонино Пицула. Те настояват за ясни крайни срокове за приключване на преговорите със страните кандидатки. Преговорите трябва да завършат най-късно до края на настоящото десетилетие.

Демократичните реформи и върховенството на закона да бъдат поставени на преден план в процеса на разширяване, наред с подобрения мониторинг, докладване, оценка и обвързаност с условия. Необходимо е ЕС да направи финансирането и неговите осезаеми резултати по-видими в страните от процеса на разширяване. Освен това Съюзът трябва да работи за предотвратяване на намесата на трети страни в политическите, изборните и други демократични процеси в кандидатките.

В светлината на нарастващата руска заплаха засилената политика на разширяване остава най-ефективният геополитически инструмент, с който ЕС разполага, изтъкват евродепутатите. За да бъде по-надежден и ефикасен глобален участник обаче, Съюзът трябва да реформира процедурите си за вземане на решения за присъединяване на нови членове и да премахне необходимостта от единодушие, като го замени с квалифицирано мнозинство.

Депутатите призовават държавите членки да изпълнят ангажиментите на ЕС към страните от Западните Балкани и Източното партньорство и да им гарантират, че няма да има алтернативи, които да заменят пълноправното еврочленство.

„Квалифизираното мнозинство трябва да се прилага при започване на преговорите и затварянето на отделните глави. Когато обаче нещата стигнат до окончателно решение за приемане на една или повече страни, тогава обаче трябва да остане пълното единодушие“, уточни пред Клуб Z докладчикът Тонино Пицула.

Запитан за санкциите заради отстъпление, той заяви, че е категорично против прекъсването на преговорите. Поводът бе наш въпрос по отношение на Сърбия, която наскоро бе предупредена от Европейската комисия да спазва санкциите срещу Русия и заплашена, че в противен случай преговорите ще бъдат спрени.

Най-тежките санкции биха били спиране на европейското финансиране, каза Пицула. Той припомни как ЕС е спрял общо 600 милиона евро по две програми за Република Сръбска - едната от двете съставни части на Босна и Херцеговина.

Клуб Z го попита дали в такъв случай Белград няма да се обърне за инвестиции към Китай, който по този начин би могъл да получи контрол над сръбската инфраструктура. Китай е едва на 12-о място сред страните инвеститори в Сърбия, отговори хърватският евродепутат. Друг е въпросът какви са възприятията сред населението в страната. Пицула допълни, че една малка страна като Австрия например е инвестирала в Сърбия повече, отколкото Русия.

Възможно е също да бъдат налагани такива мерки, чрез които в провинилата се държава да бъде оказвано влияние отдолу нагоре, т.е. от народа към управниците. Това бе отговорът на Пицула на въпроса ни дали връщането на роуминга на някоя съгрешила западнобалканска държава би било ефективно.