Външно министерство извика македонската посланичка Агнеза Руси-Поповска в София във връзка със стрелбата срещу българския културен клуб в Охрид. Била ѝ е връчена остра протестна нота, съобщиха от МВнР. 

"В нотата се посочва, че повтарящите се примери на ескалиращо насилие от последните месеци показват на практика, че системното отсъствие на целенасочени и адекватни мерки създава усещане за безнаказаност и насърчава мултиплицирането на престъпленията от омраза срещу българите в Северна Македония", посочи на брифинг заместник-министърът на външните работи Костадин Коджабашев.

На срещата заместник-министър Велислава Петрова е подчертала пред посланика на РСМ, че България очаква компетентните власти в съседната държава да предприемат незабавно всички необходими действия за разкриване и подвеждане под отговорност на извършителите на престъплението. Посланик Агнеза Руси-Поповска е уверила, че компетентните институции разследват случая с цел разкриване на извършителите.

Министърът на външните работи Николай Милков, който е в Барселона за участие в два международни форума, е разговарял с министъра на външните работи на РСМ Буяр Османи, като остро е поставил въпроса за продължаващата ескалация, а Османи е поел ангажимент максимално бързо македонската страна да изясни какво точно се е случило, каза още Коджабашев, цитиран от БТА.

Този тип инциденти и случаи, с градация в момента с тежко престъпление, няма как да не се отразят на хода на двустранните ни отношения, коментира Ваня Андреева, директор на дирекция „Югоизточна Европа“ в МВнР. Имаме цялото желание да продължим позитивния диалог, който започна в началото на годината, но за това е необходим един положителен контекст, една добра среда - обществена и политическа, посочи тя. 

На брифинга в МВнР се оказа и Милен Врабевски, бизнесмен и председател на фондация „Българска памет“. Коджабашев обясни присъствието му "в  контекста на завишен интерес по темата за отношенията на България със Северна Македония и на забелязващите се в последните седмици опити за дискредитиране на личността Милен Врабевски и ръководената от него фондация „Българска памет“. 

Още снощи българските дипломати са информирали подробно ръководството на Европейската комисия за тежкия инцидент в Охрид.

Около 20.00 часа местно време снощи бе изпразнен един пълнител при стрелбата срещу българския клуб. Веднага след нападението българският консул в Битоля Димитър Иванов пристигна на място. Само в помещението на клуба във вътрешността му бяха открити 8 патрона.

Реакция от МВнР на Република Северна Македония вече има като в нея се говори за "вандалски акт". Изразява се тревога от инцидента и се призова „компетентните институции да предприемат необходимите мерки за разкриването на извършителите и да бъдат предприети необходимите мерки за гарантирането на работата на този и на всички останали граждански клубове в страната“. В съобщението не се посочва, че става въпрос за въоръжено нападение срещу български клуб.

Според него се отбелязва, че „всички граждани на страната имали свободата да изразяват своите убеждения и да защитават правата си, които са гарантирани от Конституцията на една достойна страна-кандидат за членство в ЕС“.

Това е поредното нападение по българския културен клуб „Цар Борис III” в Охрид. На 12 октомври тази година бе потрошен надписът, който се намира над входната врата. Клуб „Цар Борис III” беше открит на 7 октомври сред организирани скандирания от обидни думи срещу България, а срещу сградата бяха хвърляни камъни и яйца. Само няколко дни след официалното откриване на клуб „Ванчо Михайлов“ в Битоля, входната врата беше опожарена, като нарушителят Ламбе Алабаковски бе пуснат на свобода.