Украйна постигна предварително споразумение с Международния валутен фонд, което може да проправи пътя към солиден по размер финансов спасителен пояс, като опустошената от война държава търси да получи до 20 млрд. долара, за да подкрепи своите резерви и бюджетни нужди, съобщава Блумбърг, цитирана от БНР. 

Сделката между Киев и Фонда е т. нар. споразумение на ниво технически персонал, насочено към установяване на пълна програма за кредитиране за отключване на милиарди финансиране през следващата година, ако правителството изпълни условията, заяви в сряда МВФ.

МВФ призова администрацията на президента Володимир Зеленски да увеличи данъчните приходи, да възстанови вътрешния пазар на облигации и да ограничи паричното финансиране като част от своите препоръки.

Четиримесечната програма "ще осигури опора за макроикономическите политики и ще катализира подкрепата на донорите", посочи Гавин Грей, който ръководи мисията на МВФ в Украйна.

"Силното прилагане на политиките би помогнало да се проправи пътя към пълноценна програма, подкрепяна от МВФ", добави той.

Споразумението ще бъде обсъдено от изпълнителния съвет на кредитора през следващите няколко седмици, се казва още в изявлението на МВФ.

Русия унищожи части от индустриалната база, селското стопанство и основната инфраструктура на Украйна от началото на нейната инвазия през февруари, предизвиквайки свиване на украинската икономика с около 30% тази година. Това лиши правителството от приходи за финансиране на основни нужди, принуждавайки Киев да разчита на международна помощ и програма за продажба на облигации.

МВФ очаква икономиката на Украйна да се стабилизира през следващата година, като прогнозира растеж от 1% при "основния си сценарий", посочи Фондът, добавяйки, че инфлацията вероятно ще остане висока от около 25 на сто.

Страната заяви, че трябва да запълни "дупка" от 3 млрд. долара месечно в публичните си финанси през следващата година. Премиерът Денис Шмихал каза, че правителството желае нова програма за заем от МВФ не по-късно от първото тримесечие на 2023 г.

Украйна представлява специален случай за МВФ, тъй като войната усложнява икономически прогнози. Страната вече получи 2,6 милиарда долара от МВФ тази година под формата на грантове по програми за бързо финансиране. Същевременно Украйна трябва да изплати повече от 3 милиарда долара на международния кредитор през следващата година.