Президентът Румен Радев не прие оставката на главния секретар на МВР главен комисар Петър Тодоров. Това съобщиха в сряда следобед от "Дондуков" 2.

Тодоров и заместникът му главен комисар Станимир Станев пожелаха да напуснат постовете си след пореден тежък инцидент с полицай при гонка с бус, пълен с незаконни мигранти, край София. През лятото в Бургас пак при подобно преследване загинаха други двама полицаи. 

"Националната сигурност и МВР не могат да стават заложник на кратковременни конюнктурни политически амбиции", смята Радев.

Той се е запознал преди това с внесените в президентската институция документи от Министерството на вътрешните работи.

„Президентът Румен Радев не приема главен комисар Петър Тодоров да понесе отговорност за натрупаните през изминалите години проблеми в системата на МВР, за преодоляването на които работи от назначението си през август 2021 г. Професионалното ръководство на МВР не си затваря очите пред проблемите и не се опитва да ги прикрие, а работи за тяхното решаване”, се казва още в изявлението от президентството.

"Благодаря на президента за доверието, което ми гласува и оценката, която ми дава по този начин. Моите усилия ще бъдат съсредоточени в тези обновителни процеси, които сме започнали и текат в МВР, те да бъдат още по-активно движени с цел осигуряване сигурността и спокойствието на гражданите, както и сигурността и защитеността на служителите, които работят в полза на обществото."

Това отговори Петър Тодоров пред журналисти в парламента за решението на президента.

По-рано през деня Радев реагира остро на въпрос за исканата отново оставка на служебния министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

"Партиите искат оставката на служебен министър? Като си изберат правителство, могат да искат оставки, колкото си искат", каза той, пренебрегвайки факта, че все пак и все още има действащ парламент.

По темата "МВР" не пропусна отново да се изкаже и главният прокурор Иван Гешев с акцент върху вината на предшественика на Демерджиев на поста вътрешен министър - Бойко Рашков.

Самият Демерджиев отхвърли квалификациите на Гешев, че МВР е в будна кома.

Полицаи обаче изнесоха шокиращи данни за условията на работа и подготвеността на кадрите за противопоставяне на засиления поток от нелегални мигранти.