Русия се готвила да атакува Япония през лятото на 2021 г. - месеци преди руската армия да нахлуе в Украйна. Това разкрива имейл, включващ писмо на източник от Федералната служба за сигурност на Русия (ФСБ), получено от списание "Нюзуик".

Имейлът с дата 17 март е изпратен от агент, наречен "Вятърът на промяната", до Владимир Осечкин, руски правозащитник, който управлява антикорупционния уебсайт Gulagu.net и сега живее в изгнание във Франция.

Агентът писал редовни съобщения до Осечкин, разкривайки гнева и недоволството в службата от войната в Украйна.

Игор Сушко, изпълнителен директор на Wind of Change Research Group, базирана във Вашингтон организация с нестопанска цел, превежда кореспонденцията от руски на английски от нейното начало на 4 март. 

Писмата са анализирани от шефа на "Белингкат" Христо Грозев, който го показал на двама конткати от ФСБ. Те потвърдили, че "без съмнение са били написани от колега".

През август 2021 г. Русия "доста сериозно се подготвяше за локализиран военен конфликт с Япония", казал агентът в имейл до Осечкин през март.

"Вярата, че страните ще влязат в етап на остра конфронтация и дори война, беше висока. Защо в крайна сметка Украйна беше предпочетена, трябва други да отговорят", обяснява той.

Агентът добавя, че руската пропагандна машина е била задействана - предприети са били опити японците да бъдат дамгосани като "нацисти" и "фашисти".

Курилски острови

Мирен договор, официално слагащ край на Втората световна война, никога не е подписван между Русия и Япония. Това до голяма степен се дължи на споровете за окупирани от Русия група острови, към които Япония предявява претенции.

Кунашири, Еторофу, Шикотан и Хабомай - част от Курилския архипелаг, бяха завзети от СССР в края на Втората световна война. Токио твърди, че островите са негови "Северни територии". Според агента на ФСБ "основен препъникамък" между Москва и Токио са именно Курилските острови.

Поради местоположението им между големия японски остров Хокайдо и руския полуостров Камчатка, островите предлагат редица военни и политически ползи.

"За Япония тук е крайъгълният камък на нейната съвременна геополитика: статутът й на губеща от Втората световна война все още пречи на японците да имат официални военни сили, чуждестранна разузнавателна служба и редица други неща. За Страната на изгряващото слънце, връщането на Курилските острови всъщност би означавало ревизия (или дори отмяна) на следвоенния им статут", пише информаторът. "Междувременно за Москва островите са "разменна монета", допълва той. "Поднебесната империя (Китай) приема много негативно всякакви опити за преразглеждане на следвоенните споразумения и потенциална победа на Токио в спора за Курилите е неприемлива за Пекин. Толкова е неприемлива, че Китай лесно би усложнил живота на Русия, ако Москва се реши да направи такъв "подарък".

Информаторът отбелязва, че бившият японски премиер Шиндзо Абе е поставял силен акцент както върху опитите за "преговори" с Русия по въпроса за Курилските острови, така и върху реформирането на разузнавателната служба на страната.

"В исторически план военното разузнаване на Япония винаги е било на високо ниво, но след поражението във Втората световна война то просто е премахнато по волята на победителите", обяснява той.

Разсекретени доклади за "нацистка" Япония

През август 2021 г. ФСБ разсекрети информация за това как съветски граждани са били измъчвани от японските специални служби по време на Втората световна война. Информаторът на "Нюзуик" твърди, че службата имала за задача да започне "информационна кампания срещу Япония в руското общество".

"(Случи се) рязко, внезапно и почти неочаквано", пишат те.

Разсекретените материали включват данни от разпита на Отозо Ямада, генерал от японската императорска армия по време на Втората световна война.

"Първоначално, още на 8 август, руските медии бяха доста пестеливи в коментарите си за новината: те твърдяха, че Япония се готвила за война със СССР още през 1938 г., крояла е планове за нападение, правила е саботажи и т.н.", пише подателят на сигналите. "Но на 16 август руските медии буквално избухнаха едновременно, обсъждаха разсекретените документи в съвсем различен тон: японците уж провеждали ужасни биологични експерименти върху съветски затворници и се отнасяли изключително зле с тях. Подробностите за заразени с чума въшки, които са били използвани за измъчване на затворници, бяха надраскани навсякъде. Russia Today, основният рупор на международната пропаганда, също се присъедини."

Информаторът праща множество линкове към прокремълски медии по въпроса, включително един, озаглавен "Как СССР спаси света от биологичната война, която Япония подготвяше" и друг, наречен "Доказателство за подготовката на Япония за война със СССР - разсекретено."

В доклад на РБК, публикуван на 20 август 2021 г., цитиращ разсекретените документи на ФСБ, се посочва, че са провеждани експерименти върху затворници в концентрационен лагер в района на Харбин и че по време на Втората световна война "японците са тествали бактериологични оръжия и нови химически отровни вещества."

По-рано класифициран материал също беше публикуван от ФСБ през август 2021 г., който според службата показва, че Япония е планирала да използва бактериологична бомба през 1944 г.

"ФСБ дори разсекрети своевременно, когато започна този натиск... беше класифицирано през цялото това време и след това (Русия) го разсекрети точно когато цялото това натрупване се случваше срещу Япония и подготвяше руснаците населението да започне да вярва, че японците са фашисти", обяснява Сушко пред "Нюзуик". "Те един вид замениха Япония с Украйна", добави той. 

Информаторът изтъква, че акцент е имало върху твърденията, че Япония не се е отказала от "нацизма".

"Трябвало било да се демилитаризират след войната, но те нарушавали тези разпоредби, създавайки рискове за Русия", обяснява той. "Но като цяло войната беше неизбежна за Русия поради маниакалното желание за война от страна на ръководството... И сега по-голямата част от боеспособните части от това направление са предислоцирани в Украйна", добавя информаторът.

Външните министерства на Русия и Япония отказали да коментират темата пред "Нюзуик".