Китайските университети изпращат студентите по родните им места под претекст, че така ги предпазват от заразяване с COVID-19, предаде Асошиейтед прес. Мярката обаче осуетява и по-нататъшни събирания и антиправителствени протести, част от които започнаха във висшите учебни заведения. 

Агенциите съобщават за засилено полицейско присъствие по улиците на осемте големи града, които предишните дни станаха сцена на демонстрации.

Протестиращите против анти-COVID мерките вече прибягват до приложения за запознанства и платформи на социални медии, които са блокирани в континентален Китай, за да избягват цензурата и да разпространяват съобщения за съпротивата и стратегията си в технологична игра на котка и мишка с полицията, предаде Ройтерс.

Китайските комунистически власти се сблъскаха с най-мащабното протестно движение от времето на продемократичните бунтове през 1989 г., отбелязва Франс прес, цитирана от БТА.


 

Събитията се развиват на фона на широко обществено недоволство след близо три години на строга политика за нулев ковид с повтарящи се локдауни и почти всекидневно вече писиар тестване на населението, както и на дълбоко разочарование от китайската политическа система. Отключващ момент стана смъртоносен пожар миналата седмица в Урумчи, столица на северозападния автономен район Синцзян. Прозвучаха обвинения, че санитарните рестрикции са попречили на спасителите да работят. Правителството отхвърли вчера тези твърдения.

След напрегнатия уикенд в много китайски градове за снощи бяха насрочени демонстрации, но те не се състояха. Журналисти от АФП констатираха масирано полицейско присъствие в Пекин и Шанхай. Демонстранти заявиха, че полицията ги е разпитвала дали са присъствали на митингите от предходните дни. 

В Шанхай, недалеч от мястото, където в неделя множеството поиска оставката на президента Си Цзинпин, служители от кварталните барове заявиха за АФП, че са получили нареждане да затварят в 22:00 ч. с оглед "контрол над епидемията". Групи агенти са разположени край всички изходи от метрото. 

Вчера репортери на АФП видяха как арестуват четирима души, един от които впоследствие бе освободен. Журналист преброи 12 полицейски коли, паркирани на стометрова отсечка от ул. "Урумчи", където беше центърът на шанхайските демонстрации в неделя.

Отзвукът

Една от централните теми в западния печат днес са протестите срещу политиката на нулев ковид в Китай, пише БТА. 

"Гардиън" определя демонстрациите като проява на гражданско неподчинение, която е без аналог, откакто президентът Си Цзинпин е дошъл на власт преди десетилетие. Протестите са израз на растящо недоволство и скептицизъм срещу ангажирането на Китайската комунистическа партия (ККП) с политиката на нулев ковид, отбелязва изданието. 

"Гардиън" отбелязва, че медиите в Китай са запазили мълчание по темата, въпреки че е очевидно, че са наясно със случващото се. Днешните вестници поместват няколко материала за нулевия ковид, а Синхуа излиза с редакционен коментар, в който се признава, че пандемията има "някои негативни последици" върху обществото. 

Председателят на Европейския съвет беше призован да се противопостави на Си при посещението си в Китай след два дни, съобщава "Индипендънт". Изданието отбелязва, че към Шарл Мишел са били отправени апели при предстоящата си вдругиден визита в Китай да повдигне въпроса за протестите, и то директно пред Си, с когото има планирани разговори. 

Посещението на евроръководителя беше определено като стратегически важно за задълбочаване на отношенията между Китай и Европа. Въпреки това официални представители, политици и евродипломати изразиха опасения, свързани с това в какъв момент се осъществява визитата и казаха, че Мишел трябва или да я отмени, или да постави въпроса за репресиите срещу протестиращите. 

Шерил Джейкъбс, коментатор на "Дейли телеграф", сравнява в своя статия политиката на Си за изкореняване на вируса с войната на руския президент Владимир Путин в Украйна. Според авторката подобно на руския си колега в Украйна с фанатичното си неизменно следване на политиката на нулев ковид Си е заложил на карта личния си, но и геополитическия авторитет на Китай. Но без обществена подкрепа този авторитет на практика е безвъзвратно загубен, отбелязва Джейкъбс.

Каквото и да направи вече Си реномето му вече е накърнено, и то непоправимо, пише тя. Според нея, от друга страна, той няма шанс да оцелее като лидер, ако отстъпи пред протестиращите. Ако признае, че ККП е сгрешила с политиката на нулев ковид, това ще е геополитическо унижение - и гръмък провал на опита му да представи тоталитарната китайска държава като компетентна и далновидна алтернатива на демократичния свят, допълва Джейкъбс. 

Според "Уолстрийт джърнъл" китайският президент се намира в своеобразен капан, защото от една страна, ако облекчи противоепидемичните мерки, рискува вълна от ковид инфекции и от друга, ако тръгне към смазване на протестите, това крие непредвидими последици. Нито една от тези опции не е добра за режим, който е толкова държи на стабилността, отбелязва вестникът.