"Дано не се окаже само, че подавате топката на служебното правителство да смени първото честно ръководство на ББР от години насам!?"

Така Лена Бориславова, която бе началник на кабинета на Кирил Петков като премиер, коментира вчерашната пресконференция на Десислава Атанасова, Теменужка Петкова и Деница Сачева (ГЕРБ), с твърдения за щета за Българската банка за развитие (ББР) в размер на 1 милион лева, платени на адвокатски и консултантски дружества за подготовка за емитиране на облигационна емисия за 1 милиард лева, от която впоследствие ръководството се е отказало.

По време на пресконференцията Бориславова бе спомената пак поименно - с "хонорара", за който отдавна оттам твърдят, а Иван Гешев тръгна да проверява, от 13 000 лева, че е за договор между ББР и адвокатската кантора, в която бившата правителствена говорителка е работела.

Вчера от ГЕРБ се позоваха на парламентарни питания към служебния министър на иновациите, принципал на банката, Александър Пулев. А той побърза да се "закачи" за темата - с прессъобщение. Което навежда на мисълта, че поредни рокади в ББР май ще има.

Къде бяхте, мили дами?

"Уважаеми ГЕРБ дами, трогателна е фалшивата ви загриженост за състоянието на ББР - банката, която по време на управлението на ГЕРБ бе лична касичка за безвъзмездни грантове (а не заеми!) за приближените до ГЕРБ бизнесмени, свързани с Д.П., Инса Ойл, Вълка и други колоритни герои на ГЕРБерското ни минало. Част от които бизнесмени вече са в просрочие и не си обслужват задълженията, а ББР с новото й ръководство се наложи да влезе принудително в управлението им… 

Къде беше тази "загриженост" в предишните 12 години? Къде бяхте с ловките си парламентарни въпроси, когато цялото общество се питаше защо ББР не работи за малкия и среден бизнес? Къде бяхте, когато цялото ръководство на ББР, назначено от Вас, взимаше стотици хиляди за заплата всеки месец?!? Къде, мили ГЕРБ дами?

Ясно е каква е целта на поредното ГЕРБ шоу  - отвличане на общественото внимание от скопяването на Изборния кодекс, което плануват да довършат тази седмица чрез генериране на фалшиви скандали. 

Късоопашатата лъжа за ощетяването на ББР с 1 млн. лева ще "поври" известно време, докато отново не бъде оборена с факти…, но зад нея ще продължи да прозира тоталната импотентност на ГЕРБ да изведе страната от кризите чрез ясна управленска програма и поемане на отговорност", написа Бориславова в отговор на пресконференцията на Атанасова, Петкова и Сачева.

А какво конкретно твърдят "милите дами"?

Първо, Сачева припомни усилията на Кирил Петков да смени ръководството на банката, като съдът отказваше поради факта, че това той опита да направи още преди указът за съставяне на служебното правителство да е обнародван. Ръководството все пак бе сменено през юли 2021-а. По това време Петков отправяше обвинения, че огромна част от портфейла на ББР е отишла за кредитиране на отбрани големи фирми, а не за малки и средни предприятия (МСП), каквато е основната мисия на банката. Трите дами от ГЕРБ подчертаха - били са кредитирани 18 500 МСП, за да оборят като несъстоятелни твърденията на Петков.

Истината е, че ББР бе принудена тогава да се отчете. 22,4% от раздадените от банката финансирания са били за големи компании. От подадената информация стана ясно, че въпросните големи фирми са получили по-голям обем подкрепа в сравнение примерно с държавните и общинските дружества, взети заедно - при тях делът от общия размер на кредитите е 15,6 на сто. От цитираните от ГЕРБ 18 500 компании, 6500 са МСП, показваше още отчетът.

От партията на Борисов сега са се обезпокоили за адвокатски договори за 1 милион лева - покрай подготовка за емитиране на облигационна емисия за 1 милиард лева. Попитали Пулев какво е станало с това намерение. "От отговора установихме, че е имало решение на Управителния съвет (УС) за емитиране на облигация за 1 милиард лева на 19 октомври 2021 г., потвърдено на 18 ноември от Надзорния съвет (НЗ), но няма решение на принципала", заяви Теменужка Петкова. Станало ясно, че тази процедура е прекратена, но само с решение на УС, НЗ не е потвърдил решението му. От публичната информация на сайта на ББР и отчетите става ясно, че намерението е било облигацията да бъде емитирана във второ, трето тримесечие на тази година или изобщо тя да не се състои - т. е. ръководството е обсъждало и вариант да не бъде емитирана тази емисия, посочи още Петкова.

Докато ББР обмисляла да развие емисията, е възложила на консултанти и адвокати "да обсъдят всички данни", като впоследствие само УС решава да я прекрати. Но за консултациите са похарчени 1 милион лева. 

Пулев действа

Пресконференцията на трите дами предизвика мигновена реакция на Пулев, който потвърди казаното от тях - нещо, което, както стана ясно, сам им е казал в отговор на парламентарно питане. 

"Решението на Управителния съвет за прекратяването на емисията е взето на 15.11.2022 г. То е внесено за одобрение от УС към новоназначения Надзорен съвет на банката на 23 ноември 2022 г., но тогава НЗ отказва да одобри решението на УС, защото прекратяването на емисията би легитимирало направените разходи, без да са ясни причините, поради които облигацията не е реализирана и прекратена. Припомняме, че новият състав на Надзорния съвет бе назначен от  Пулев на 7 ноември 2022 г. и именно този състав на НЗ отказа да валидира направените по облигацията разходи", подчертават от екипа на министъра на Радев.

Така НЗ, по указание на министъра на иновациите и растежа, на практика е отказал да потвърди решението на Управителния съвет за прекратяване на облигационната емисия и е изискал от Управителния съвет да му бъде представена цялата информация, кореспонденция и преписка по облигационната емисия. Новоназначеният надзор ще докладва на министърa цялата информация и преписката днес.

"На базата на получената информация министърът ще вземе решение и ще го оповести публично, а действията му ще се ръководят единствено от върховенството на закона и защита на интереса на държавата", пише още в прессъобщението от Пулев.

Ще има ли рокади на база тази проверка, каквито очаква Бориславова, предстои да видим.

Спирачка на тази среднощна уйдурма

Последва обаче и отговор от изпълнителният директор на ББР Цанко Арабаджиев, чрез фейсбук профила му, написан с ирония.

"Защо не емитирахме облигацията?  Много просто – войната в Украйна. Предвид, че процесът стартира на 18.11.2021 г., плановете бяха да излезем на пазара през второто тримесечие на 2022 г. Шест месеца е напълно стандартен срок за първа облигация, особено в такъв размер. Въпреки това и благодарение на много стегнатата работа на целия екип, се движихме изключително бързо и вътрешната цел беше да излезем на пазара през март. На 24 февруари Русия нахлу в Украйна и всичко се промени. Рискът рязко се увеличи, ликвидността за региона намаля и доходността изисквана от инвеститорите се изстреля нагоре", дава обяснение той.

И разказва стъпка по стъпка: