Възможностите за правителство със съвместно участие на ГЕРБ и "Продължаваме промяната" се смаляват с всеки изминал ден. И този не прави изключение.

След "Джемкорп", от партията на Бойко Борисов извадиха отново "на тезгяха" темата с Българската банка за развитие (ББР) и адвокатските услуги, които е ползвала. Отново, защото миналата година обвиняваха ръководството на банката, назначено от Кирил Петков като министър, в сключване на скъпи договори с адвокатски кантори, вкарали в обяснителен режим и самите кантори. Замесено тогава бе и името на бившата шефка на кабинета на Петков Лена Бориславова (и прокуратурата се активизира по повода), чиято кантора е имала договор с банката, както и това на на Иван Тодоров, акционер в "Сиела Норма" - неизменният доставчик и организатор на изборите - заради неговата кантора "Георгиев, Тодоров и ко". Тодоров отрече да е имал договори в ББР и посочи, че името му е намесено заради "Сиела".

Днес, депутатките Десислава Атанасова, Деница Сачева и Теменужка Петкова, дадоха специално свикан брифинг за адвокатски хонорари, но не посочиха имена. Стана ясно, че се визира период от миналата година. Първо Сачева припомни усилията на Петков да смени ръководството на банката, като съдът отказваше поради факта, че това той опита да направи още преди указът за съставяне на служебното правителство да е обнародван. Ръководството все пак бе сменено през юли 2021-а.

По това време Петков отправяше обвинения, че огромна част от портфейла на ББР е отишла за кредитиране на отбрани големи фирми, а не за малки и средни предприятия (МСП), каквато е основната мисия на банката. Днес трите дами от ГЕРБ подчертаха - били са кредитирани 18 500 МСП, за да оборят като несъстоятелни твърденията на Петков.

Истината е, че ББР бе принудена тогава да се отчете. 22,4% от раздадените от банката финансирания са били за големи компании. От подадената информация стана ясно, че въпросните големи фирми са получили по-голям обем подкрепа в сравнение примерно с държавните и общинските дружества, взети заедно - при тях делът от общия размер на кредитите е 15,6 на сто. От цитираните от ГЕРБ 18 500 компании, 6500 са МСП, показваше още отчетът.

От партията на Борисов сега са се обезпокоили за адвокатски договори за 1 милион лева - покрай подготовка за емитиране на облигационна емисия за 1 милиард лева. Попитали сегашния служебен министър на иновациите, принципал на банката, Александър Пулев какво е станало с това намерение. "От отговора установихме, че е имало решение на Управителния съвет (УС) за емитиране на облигация за 1 милиард лева на 19 октомври 2021 г., потвърдено на 18 ноември от Надзорния съвет (НЗ), но няма решение на принципала", заяви Теменужка Петкова. Станало ясно, че тази процедура е прекратена, но само с решение на УС, НЗ не е потвърдил решението му. От публичната информация на сайта на ББР и отчетите става ясно, че намерението е било облигацията да бъде емитирана във второ, трето тримесечие на тази година или изобщо тя да не се състои - т.е. ръководството е обсъждало и вариант да не бъде емитирана тази емисия, посочи още Петкова.

Дкокато ББР обмисляла да развие емисията е възложила на консултанти и адвокати "да обсъдят всички данни", като в последствие само УС решава да я прекрати. Но за консултациите са похарчени 1 милион лева. Междувременно за същия период банката е ползвала и други консултантски и адвокатски услуги за 560 000 лева, посочват още от ГЕРБ. От там искат проверка на държавната финансова инспекция.