От португалския си дом Ай Вейвей, известният китайски дисидент, чието изкуство често критикува политиките на Пекин, каза, че неотдавнашната вълна от протести няма да разклати правителството на Си Цзинпин, защото полицията просто ще ги смаже,  предаде Ройтерс.

През последните дни протестиращи излязоха по улиците на Шанхай, Пекин и други градове, за да демонстрират против мерките срещу COVID-19 и ограниченията на свободата, демонстрация на гражданско неподчинение, която е безпрецедентна, откакто лидерът Си пое властта.

Ай каза, че е малко вероятно протестите да продължат - не само защото силите за сигурност ще премахнат тези, които говорят, но и защото на самите демонстранти им липсва организация и лидерство.

„Няма ясен политически дневен ред, така че е много лесно просто да ги арестуват и да продължат напред“, каза Ай пред Ройтерс в понеделник, добавяйки, че е имало повече „искания“ през 1989 г., когато имаше кървави репресии срещу продемократични протестиращи на и около площад Тянанмън в Пекин.

„Дори и да се случи нещо от мащаба на Хонконг или от 1989 г., то няма да разклати правителството“, добави той.

Попитан кой би могъл да поведе протестното движение, Ай, който прекара 81 дни в ареста в Китай през 2011 г., каза, че никой не може, защото в страната няма "политическа среда".

„В продължение на 70 години те изчистиха всички хора, интелектуалци или медии, които могат да повдигнат някакъв въпрос".

Въпреки песимизма си за резултата от протестите Ай каза, че управляващата Китайска комунистическа партия е „много притеснена от революции“ и ще направи „всичко, за да предотврати това да се случи“ - от цензура в интернет до използване на полицейска сила.